Читај ми!

Факултет примењених уметности слави 75. рођендан, за почетак изложба „Моћ ствари“

Изложбом „Моћ ствари“, која је отворена у Салону Музеја града Београда, Факултет примењених уметности започиње прославу 75. рођендана. Своја дела представили су професори и сарадници у настави на факултету, њих 98.

Почетком педесетих година прошлог века наш велики сликар Пеђа Милосављевић поздравио је прву генерацију апсолвената и професора Академије, данас Факултета примењених уметности у Београду, речима: „Од вас, и људи и ствари захтеваће знање. Нарочито ствари. Да чувате оно што природа даје, јер је то уздарје свеже и вечито. И да ствари, знајте, нису мртве“.

На иницијативу ликовних уметника, међу којима су Бранко Шотра, Михаило С. Петров и Иван Табаковић, Академија је почела са радом новембра 1948. године.

Следила је идеје Баухауса напредне немачке државне школе за архитектуру и примењене уметности, руског супрематизма и западноевропског и америчког адвертајзинга и дизајна. Академија је имала осам одсека.

Данас више од стотину професора и сарадника Факултета примењених уметности подучава полазнике 16 модула, у оквиру четири студијска програма.

Све генерације постоје на Факултету и код професора, имате старије професоре који користе своје искуство и имате млађе професоре који користе своју креативност везану за време у којем живимо. Тај спој доводи до квалитета. Стварање је процес који је апсолутно везан за трајање, за време, а Факултет, у том смислу, прати време и трудимо се да идемо испред времена, што је много битно“, истакао је Горан Чпајак, декан Факултета примењених уметности.

У том смислу и изложба професора и сарадника Факултета примењених уметности представља њихове најновије радове који улепшавају, оплемењују нашу свакодневицу и животни простор, и који, с друге стране, покрећу и нуде решења за актуелна друштвена питања и проблеме.

Посетиоци ће моћи да погледају разноврсне радове професора и сарадника у настави Факултета примењених уметности, дакле оних који сада ту предају. Рецентна уметничка сцена на пољу примењених уметности у последњих пет година, то је био оквир. То су радови који су доста и награђивани и који су нашли своје место на тржишту. Такође, има изузетних чисто уметничких радова. Биће то прилика да и млад свет види где би могао себе да нађе у времену када се креативне личности све више цене“, навела је Љубица Јелисавац-Катић, кустос изложбе.

Изложба Моћ ствари први је у низу догађаја којима се обележава 75 година Факултета примењених уметности.

У новембру, у Конаку кнегиње Љубице, биће уприличена изложба награђених студентских радова, промоција нове монографије, а централна свечаност биће одржана на Дан Факултета, 26. новембра.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије