Читај ми!

Сто свећица на рођенданској торти Београдске филхармоније

Београдска филхармонија обележава век свог постојања који ће поносно прослављати током целе године, од стотог рођендана 13. јуна 2023. до наредног јуна 2024. године.

Сто свећица на рођенданској торти Београдске филхармоније Сто свећица на рођенданској торти Београдске филхармоније

Сто свећица на својој историјској торти, „одуваће" на рођенданском концерту 13. jуна који поклања својим љубитељима и на коме наступа заједно са пријатељима и специјалним гостима.

Програм концерта остаје изненађење, а Филхармонија открива да ће слављенички наступ предводити Урош Лајовиц, дугогодишњи пријатељ оркестра и некадашњи шеф-диригент.

Маестро Лајовиц предводио је Београдску филхармонију до сада чак 110 пута и убраја се у најзначајније сараднике оресктра. У периоду од 2001–2005, био је ангажован као шеф-диригент Београдске филхармоније, а тада је имао тежак задатак да поново успостави квалитет и нови стандард оркестра по којима се данас Филхармонија издваја.

Током четрдесетогодишње каријере одржао је више од 1.400 концерата, дириговао у више од 90 различитих симфонијских оркестара и ансамбала и сарађивао са преко 900 солиста, а његов раскошан репертоар чине симфонијска и оперска дела.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић упитила је Дарку Крстићу, в.д. директора честитку поводом 100 година Београдске филхармоније.

„У име Министарства културе и лично име, Вама, ансамблу и свим члановима Београдске филхармоније срдачно честитам 100 година оркестра који је истински симбол музичке сцене Републике Србије.

Од 1923. године до данас, Београдска филхармонија је доследна квалитету и јединственој повезаности са публиком, померајући границе оригиналним и иновативним концептима својих концерата којима је завредeла поштовање како домаће, тако и међународне јавности.

Својеврсном културном дипломатијом, Београдска филхармонија музиком спаја и уједињује народе, а негујући традицију концерата класичне музике на отвореном који окупљају десетине хиљада представника свих генерација, значајно доприноси унапређењу врхунске уметности и развоју будућих музичких великана у нашој земљи.

Верујем да ће једна од најзначајнијих државних инвестиција у области културе - изградња нове концертне дворане отворити још једно златно поглавље у историји Београдске филхармоније.

Честитам још једном век постојања уз жељу да у наредним годинама и у свом дому наставите да нижете успехе на понос наше земље, свих нас и генерација које долазе!“

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара