Читај ми!

Светиња из 14. века, минирана Рајкова црква у Призрену чека обнову

Црква Светог Николе у Призрену позната као Рајкова црква, средњовековна је властелинска задужбина Рајка Киризимића из 1348. године. Помиње се у Светоарханђелској хрисовуљи цара Душана. Минирана је 1999. године и доста је оштећена. Припреме за њену обнову су урађене, а донације за обнову древне цркве прикупља Фондација Свети Архангели.

Једина необновљена црква у Призрену је Рајкова црква, а како би почела обнова прикупљене су све потребне административне дозволе. Српска православна црква је прошле године оградила црквени простор. Светиња из 14. века је споменик културе од изузетног значаја.

"Имала је много страдања у својој историји али је народ цркву увек дизао из пепела. Фондација ‘Свети Архангели’ у овој фази обнове жели да помогне у грађевинским радовима. Ми не помажемо обнову цркве само као грађевине, наш главни циљ је да дамо свој допринос обнови црквеног живота на Косову и Метохији. Јер знамо где је СПЦ и где се чују звона и служи литургија тамо има наде за опстанак српског идентитета", истиче Синиша Димић, оснивач Фондације "Свети Архангели".

Покрајински завод за заштиту споменика припремио је пројекат обнове. У циљу очувања српске баштине, културног и верског наслеђа, сви су позвани да помогну, а то је и био повод скупа у Вазнесењској цркви у Београду.

"И ми смо доживели свој Велики петак – голготу, страдање, и 1999. и у новије време, увек је било страдања на Косову, па 2004. константно страдамо али нам Бог даје силу да се и обнављамо. Господ нам је свој пут показао као једини спасоносни и рекао нам је да ћемо имати невоља у свету, да ћемо имати много непријатеља, али не бојте се ја сам са вама, рекао је Господ", поручује епископ рашко-призренски Теодосије.

Од доласка мисије Уједињених нација, на Косову и Метохији запаљено је, минирано и срушено 156 српских споменика. Исте те манастире и цркве сада Албанци на различите начине покушавају да присвоје и претворе у своје.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво