Читај ми!

Прва штампана књига металним словима на свету приказана у Адлигату захваљујући амбасади Јужне Кореје

Давне 1374. године будистички монах Баегун саставио је у Јужној Кореји књигу „Ђикђи Симће Јођол" (Антологија зен учења великих будистичких монаха) како би представио главна учења будизма. Ова необична књига је најстарија сачувана књига на свету штампана покретним металним словима и налази се на Унесковој листи Светске баштине. Штампање су завршили монаси Сеоксан и Далдам 1377. године уз меценство монахиње Мједеок, у храму Хеунгдеокса у граду Чеонгђу.

Прва штампана књига металним словима на свету приказана у Адлигату захваљујући амбасади Јужне Кореје Прва штампана књига металним словима на свету приказана у Адлигату захваљујући амбасади Јужне Кореје

Управо фототипско издање ове књиге поклонио је Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат Њ.Е. амбасадор Републике Јужне Кореје Ђеунг Ли, током посете Музеју књиге и путовања и Музеју српске књижевности, када је имао прилике да види изложбе књига аутора из целог света.

Прва штампана књига на свету одштампана је у две свеске 78 година пре Гутенбергове Библије (1452-1455), а оригинал друге свеске сада се може видети у Националној библиотеци Француске.

Једини познати оригинални примерак књиге набавио је француски дипломата Колин де Планси у Кореји и однео га у Француску крајем 19. века. На Светској изложби у Паризу 1900. године, за коју је изграђена Ајфелова кула, ова књига је приказана као најстарија штампана књига на свету. Збирку Плансија је откупио 1911.  Хенри Вевер, који је књигу поклонио Националној библиотеци Француске 1952. године. Мукотрпном рестаурацијом која је трајала годинама у Кореји је урађена и репродукција прве свеске – обе целине у фототипском издању амбасадор Јужне Кореје је поклонио Адлигату. Оне ће бити изложене на сталној поставци у оквиру Збирке Јужне Кореје Музеја књиге и путовања.

Проналазак ове књиге потврдио је податке из корејске архивске грађе у којој се помиње да је још почетком 13. века широм Кореје била позната технологија штампања металним словима. Штампарство се, дуго пре Гутенберга, раширило по корејском полуострву у толикој мери да су чак локални храмови штампали књиге том технологијом већ крајем 14. века. У Кореји се чињеница да се прва штампарска технологија металним целинама појавила на њиховом полуострву сматра значајним продуктом дуге историје и напредне културе.

„Прва штампа на свету појавила се још у 8. веку када су корејски монаси штампали своје сутре – умотане свежњеве текстова. У Музеју књиге и путовања желимо да прикажемо целокупну историју штампе и писане речи, а у тој историји Кореја заузима једно од најзначајнијих места. Изврсност корејске штампе је важан део историје човечанства и захваљујемо се амбасадору Ђеунг Лију на томе што нам је омогућио да ово благо из прве руке покажемо нашим посетиоцима. Колико је корејска култура богата и древна, говори и чињеница да је ове године амбасада Кореје у Београду свечано обележила 4.356 година од формирања прве корејске државе", изјавио је Виктор Лазић, председник Адлигата.

Унеско је регистровао Ђикђи у свом програму Памћење света 2001. године, а 2004. године је установљена и престижна награда Унеска под називом Ђикђи коју добијају појединци који допринесу очувању и доступности непроцењивих културних трагова човечанства. У Јужној Кореји се организује и фестивал посвећен овој књизи.

петак, 29. септембар 2023.
16° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"