Читај ми!

Изложба Милорада Бате Михајловића - академика бунтовника у САНУ

У Галерији Српске академије наука и уметности представљена је изложба ,,Милорад Бата Михаиловић - поводом стогодишњице рођења бунтовника академика". Изложба посвећена једном од најзначајнијих српских сликара друге половине 20. века настала је у сарадњи САНУ и галерије Рима, а свечано ће бити отворена 30. маја 2023. године у 19 часова.

Са Ликовне академије је избачен као члан Задарске групе која је одбацила норме социјалистичког реализма. Прву изложбу је имао 1951. а већ следеће одлази у Париз. Његов стан на Монпарнасу биће наредних деценија стециште уметника и интелектуалаца из наше средине. Бунтовништво и трагање за индивидуалистичким уметничким изразом одредило је животни и стваралачки пут Милорада Бате Михаиловића.

„Тражити неке друге животне изборе, не задовољава се постигнутим, уметност се не поима као нешто што се учи, него нешто што се остварује у животу, у конкуренцији, у потпуном предавању уметности и то доказује готово свакодневним сликањем, резултатима тог рада и најзад опусом који остаје на крају једне животне судбине“, истакао је Проф. др Јерко Денегри,аутор изложбе.

На изложби у Галерији САНУ представљена су рана дела Бате Михаиловића, затим апстрактни пејзажи као најзначајнија фаза из 50-их и 60-их година прошлог века, као и целина посвећена градовима које је сликао: Београду, Паризу и Њујорку.

"Апстракција и фигурација су његови избори, путем којих он у складу са својом поетиком која је изузетно експресионистичка и динамична, што је поново у складу са његовим карактером, то је заправо нешто што њега формулише читав његов живот“, рекла је Марија С. Ђорђевић, ауторка изложбе.

Милорад Бата Михаиловић црпео је инспирацију подједнако из савремених праваца који су преиспитивали природу ликовне уметности, као и из средњовековних мотива и византијског сликарства. Неколико дела је први пут пред публиком, а изложба посвећена академику бунтовнику биће отворена до средине августа.

петак, 22. септембар 2023.
32° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"