Читај ми!

Иконописање као молитва - традиционална изложба у Културном центру Шапца

Изложба икона је једна од четири тематске поставке у шабачком Културном центру. На овогодишњи, 27. конкурс, стигла су 84 рада од 69 аутора.

Формом, бојом и светлошћу, комбинацијом класичног иконописа али и савременог сликарства, у великој конкуренцији издвојили су се радови Јелене Поповић из Бијељине и Мијалка Ђунисијевића из Чачка. Награду по оцени трочланог жирија добили су за иконе света Ксенија Петроградска и свети Макарије Велики.

„Драго ми је да постоји ова изложба на којој можемо да видимо ту разноврсност иконографије и то исто да је и у иконографији могуће да човек изрази своје индивидуално виђење тих ствари, што ова изложба и показује, радови су разноврсни“, каже академски сликар Мијалко Ђунисијевић.

Да би се теолошка димензија претворила у сликарску нарацију, неопходна је и духовна припрема, кажу аутори.

„За мене је икона једна врста моје молитве господу, нешто што ја дајем њему а и другима који ће да се моле пред том иконом. Припрема је посебна и дуго траје, боје се посебно припремају, почев од пигмената, рибају се да тако кажем, и са њима се слика, потом се лепе златни листићи“, објашњава дипломирани сликар-рестауратор Катарина Вулетић Синарчук.

Ове године, жири је за излагање изабрао 35 икона од 31 аутора

„Изложбе су увек жириране и нама је битан квалитет, битно је да представимо најбоље иконописце из целе земље. Ове године смо имали задовољство да су се појавили и иконописци из Републике Српске“, наводи Соња Петровић Јагић из Културног центра Шапца.

Све иконе урађене су по устаљеним канонима српске средњовековне уметности. За скоро три деценије, на традиционалној изложби у Шапцу своје радове представило је више од 700 аутора.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво