Читај ми!

Отворено 68. Стеријино позорје у Новом Саду

У Новом Саду је свечано оворено 68.Стеријино позорје. На фестивалу ће под слоганом "Човечност- Успони и суноврати" бити изведено 11 представа у селекцији тетролога Миливоја Млађеновића.

Част да отвори 68.Стеријино позорје припала је редитељу Јагошу Марковићу, вишеструком добитнику Стеријиних награда који је у својој беседи истакао да позориште чува дух нашег народа и нашег језика, а да Стеријино позорје чува позориште већ деценијама, а затим позвао публику да ужива у фестивалским данима: "Јуриш децо, 68.Стеријино позорје је отворено!"

Шездесет осмо Стеријино позорје је у знаку остварења рађених по делима домаћих аутора. У избору селектора Миливоја Млађеновића је 8 представа у такмичарском и 3 у пратећем програму.

О деци, положају жена, људима, друштву и свету, кроз комедију, драму, постдрамски театар и нове позоришне форме, од класике до авангарде води нас овогодишње Позорје.

„Стеријино позорје упорно ради да савремена домаћа драмска књижевност буде присутна на нашим сценама, јер моје мишљење је да домаћег позоришта нема без домаћег аутора, без обзира на то да ли је савремени аутор или је то преиспитивање наше домаће класике“ рекао је Мирослав Радоњић, директор Стеријиног позорја.

„Мислим да се појам драмског текста проширио и променио у односу на нека класична схватања. Није драмски текст она класична форма, али мислим да Позорје у домаћој продукцији препознаје ту радикалну иновацију у погледу онога што називамо драмским текстом“, каже Иван Меденица, члан жирија 68.Стеријиног позорја.

Представа “Деца” коју је у Народном позоришту у Београду, по поеми Милене Марковић режирала и компоновала Ирена Поповић, на отварању. За Ирену је поезија мизика и она кроз 17 уживо изведених сонгова, Миленним стиховима, у камерној опери, из визуре жене пева о одрастању, љубави, сазревању, сексуалности...

Саздана од емоција које се ваљају и стижу до нас преко поезије и музике представа ‘’Деца’’ колективним гласовима говори да смо сви ми деца која су дете у себи заборавили или увили у лажне норме, да како у завршници каже стих Милене Марковић „више нисмо људи него нека страшна деца".

„Ја се некако као дете радујем. Бескрајно сам срећна зато што смо признати и уврштени у такмичарску селекцију и јер смо у скупини генијалних представа које јако волим, и мислим да је овогодишње Позорје, једна палета другачијих уметничких рукописа и израза и драго ми је што Деца отварају свакако најзначајнији наш фестивал“, рекла је Ирена Поповић, редитељ и композитор представе.

Савремени свет, и ми у њему, интимни светови, положај жене, наше нарави, радости и фрустрације - теме су представа рађених по делима домаћих писаца које ће бити изведене током седам фестивалских дана, рекла је Ирена Поповић, редитељ и композитор представе.

Стеријино позорје и у овом издању пружа увид у то каква је наша савремена позоришна уметност, у програму Kругови какви су у тој уметности домети у региону.

А ту су и бројни пратећи програми – позорје младих, изложбе, нове књиге о позоришној уметности. 68.Стеријино позорје на новосадским сценама до 3 .јуна, као мера вредности нашег позоришне уметности. 

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи