Изложба Град: место идентитета отворена у Музеју савремене уметности

На два нивоа Музеја савремене уметности постављена је репрезентативна изложба „Град: место идентитета“ која представља дела из свих збирки те институције. Ауторке изложбе су кустоси збирки – Уна Поповић, Светлана Митић, Мишела Блануша, Жаклина Ратковић и Рајка Бошковић.

Петочлани кустоски тим богату колекцију музеја представио је тематски кроз избор од 130 радова. Хронолошки низ замењен је са пет тематских целина које граде причу о граду. Почетак је сфера приватног породица, дом.

Кроз ове целине може да се добије један шири увид у то шта је град представљао кроз историју и шта он представља данас“, каже директорка МСУ Маријана Коларић.

Распон уметника присутних на изложби један век. Од Бете Вукановић, Милене Павловић Барили, Милана Коњовића, Цуце Сокић, Миће Поповића. На поставци дела неколико генерација породице Милуновић изузетног Мила и интернационално прослављеног Михаела.

Изложба је вансеријска, јер зрачи неком позитивношћу и ведрином. Представљамо нешто што је увек било у склопу светских токова. Та цела структура има један здрав фундамент, то је моја импресија мислим да је склопљена на један некласичан начин“, наводи ликовни уметник Михаел Милуновић.

Један од најмлађих аутора у колекцији музеја Жолт Ковач.

Ове слике доживљавам као градске љубавне слике. Просто ако имате поп песму која је љубавна, зашто не бисмо имали и слике које су љубавне“, истиче Ковач.

Поставка је савремена и занимљива кратка историја наше савремене уметности. „Град: место идентитета“ у Музеју на Ушћу у Београду до 20. августа.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво