Читај ми!

Отворена изложба која ће вас вратити у предратни Београд

У Кући краља Петра на Сењаку вечерас је отворена изложба "Био једном један Београд", која посетиоце враћа у период пре Другог светског рата, време о којем све мање људи може да сведочи, а које је објективом камере заувек сачувано. Изложба је отворена до 7. октобра.

Отворена изложба која ће вас вратити у предратни Београд Отворена изложба која ће вас вратити у предратни Београд

Изложба фотографија организована је поводом десет година постојања Фејсбук групе Био једном један Београд. Фотографије представљене на изложби су из личних колекција и чувају успомену на предратни Београд.

У тематским собама изложене су фотографије из атељеа, али и из Кнез Михаилове и са Теразија, купалишта, из кафана, фотографије које приказују дечју игру и свадбена весеља.

Изложбу у Кући краља Петра отворио је књижевник и бивши министар културе Предраг Марковић, члан Фејсбук групе Био једном један Београд.

"Ово је прва званична постава виртуелног музеја Био једном један Београд.... Настала је као рад аматерске, а не професионалне групе, из чисте љубави према Београду и искуства насталог у групи", навео је Марковић.

Истиче да није реч о обичној групи, већ о читавом низу музеја у којима ради више од 30.000 сарадника (толико чланова има група). 

"Био сам у шоку када сам упознао чланове групе, мислио сам да су аматери, испоставило се да су професионалци - професионални оџачар, професионални зубар, професионални економиста, профсионални преводилац.... По томе се овај музеј разликује - у њему раде искључиво професионалци, али не музејски. Заузврат, не постоји музеј у којем раде музејски професионалци, а који имају сва та знања", испричао је Марковић.

Многобројни посетиоци свих генерација присуствовали су отварању изложбе, а као поклон добили су клакер - безалкохолно освежавајуће пиће које оне старије може подсетити на младост.

Изложба ће трајати до 7. октобра ове године, а кроз њу ће свакодневно водити администратори групе, као кроз јединствен времеплов старим Београдом.

Специјални гости-кустоси су др Милан Просен, историчар уметности, доцент на Факултету примењених уметности у Београду (понедељак, 3. октобар у 18 часова) и мср Тамара Огњевић, историчарка уметности, директорка Артис центра (четвртак, 6. октобар у 18 часова).

Попут сребрне емулзије која у лабораторији дворског фотографа полако открива давно ухваћен тренутак, пенуша се и текстура простора кроз који пролазимо посматрајући наше претке и призоре старог Београда. И што више на њима задржавамо поглед, они постаји све ближи и све јаснији, да понекад можемо осетити мирис парфема, укус салепа, препознати шлагер са механичког грамофона или осетити наилазак невремена на неком од бројних београдских купалишта - наводи се у позиву на изложбу.

Отварању изложбе претходила је промоција књиге "Био једном један Београд - Испред и иза кулиса"

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара