Читај ми!

Борис Миљковић добитник награде Фондације Тање Петровић

Борис Миљковић, редитељ и креативни директор, је овогодишњи добитник награде Фондације „Тања Петровић”, одлучили су чланови Управног одбора Фондације. Ова награда се додељује за изузетан допринос афирмисању културе и уметности у медијима и биће уручена 28. фебруара у 14 сати у Галерији "Артгет" у Културном центру Беграда.

Борис Миљковић је дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду. Каријеру је започео као асистент режије чувене серије „Отписани", да би у тандему са Бранимиром Димитријевићем обележио уметнички живот Београда и Југославије.

Свако ко иоле познаје овдашњу поп културу, зна за емисије „Рокенролери", „Нико као ја", као и бројне антологијске видео-спотове и филмове попут „Руски уметнички експерименти", „Шумановић – Комедија уметника". Када кажемо „осамдесете", мислимо управо на слику коју је Борис Миљковић направио са својим пријатељима, тај Нови талас – један од најважнијих уметничких догађаја у Југославији, који до данас није превазиђен.

Борис Миљковић приповеда сликама, баш као што нам сликама и визуелним садржајем преноси приче, што се најбоље види у филму о Марини Абрамовић, „Повратак кући – Марина Абрамовић и њена деца", а посебно кроз документарни серијал, емитован на РТС-у, „Пут у будућност", у коме је представио историју ликовне уметности на нашим просторима од 1950. до 2000. године.

Добитник је највећих светских награда из области рекламе и рекламног филма, попут награде „Клио", која је еквивалент за „Оскара" у том послу. Написао је неколико књига, учествовао са перформансима на међународним изложбама, радио је у позоришту, на факултетима, дугогодишњи је креативни директор РТС-а.

Део његовог савременог видео-рада представљен је на изложбама Музеја модерне уметности (МоМа) у Њујорку и Музеја савремене уметности у Хјустону. Креирао је видео-импресије перформанса „Тишина Балкана", који је био завршни догађај Солуна Европске престонице културе, 1997. године.

У многим текстовима се Борис Миљковић назива ренесансним човеком. Тај опис је најпрецизнији, јер је реч о уметнику који је лако пролазио кроз различите форме и изразе,  увек остајући упечатљив и посебан.
 
Досадашњи лауреати Награде Фондације „Тања Петровић” су: Милан Влајчић, новинар, филмски и књижевник критичар, Жикица Симић, радијски аутор, Бојана Андрић, уредница и ауторка емисије „Трезор", Петар Пеца Поповић, новинар, рок критичар и публициста, Иван Меденица, новинар, критичар и уметнички директор Битефа, Теофил Панчић, новинар, критичар и колумниста, SEEcult, Портал за културу Југоисточне Европе, и Горанка Матић, фотографкиња и историчарка уметности.
 
Фондација је основана у знак сећања на прерано преминулу Тању Петровић, која је као новинар, уредник и аутор у медијским редакцијама културе, издавачким кућама, и као градски секретар за културу у Београду, свој професионални живот посветила култури и њеном промовисању.
 
Оснивачи Фондације „Тања Петровић” су Антонела Риха, Војка Пајкић  Ђорђевић, Тамара Пуповац, Оливера Милошевић, Катарина Шпанић, Борут Вилд, Срдан Голубовић и Јелица Грегановић.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво