Читај ми!

Роковник, 18. – 24. март: Дебитантски албум Боба Дилана

Колико је само рођенданских позивница стигло ове недеље. На славље зову Адам Левин, Грант Харт, Алекс Капранос, Чака Кан и Дејмонд Албарн. Славимо и рођендане Перице Стојанчића и Горана Бреговића, прве и највеће рокенрол звезде на овим просторима. Изашао је дебитантски албум Боба Дилана.

Роковник, 18. – 24. март: Дебитантски албум Боба Дилана Роковник, 18. – 24. март: Дебитантски албум Боба Дилана

Рођени 18. марта

1940. Перица Стојанчић је српски певач и прва домаћа рокенрол звезда. Певачки деби има 1959. године у популарној емисији Радио Београда ”Микрофон је ваш”. Са ПГП РТБ потписује уговор 1962. и сели се из Ниша за Београд. Представљен као ”урлатор из Ниша” следеће године снима ЕП са четири песме: Луција, За све је крив твист, Врт љубави и Те ноћи. По реакцији публике, плоча је постигла леп успех, а њега промовисала као првог југословенског ”урлатора”. Тих година често наступа у Нишу са групама Срећни дечаци, Срећне руке и Рубинси. Након концерата по Немачкој, одлази 1966. године у Холандију где остаје да живи и ради. Умро је 2020.

1941 Вилсон Пикет је амерички певач и текстописац и једна од икона соул музике. Међу његовим најпознатијим песмама су In the Midnight Hour, Mustang Sally, Funky Broadway, Engine No. 9 и Don't Knock My Love. Пикет је уврштен у Дворану славних рокенрола 1991. године.

1961. Грант Харт је амерички музичар, познат као бубњар и коаутор рок бенда Hüsker Dü. Бенд је основан 1979. у постави Bob Mould, Greg Norton и Grant Hart прославивши се као хардкор панк бенд да би временом стигли у алтернативне воде. Након распада бенда 1998. издаје свој први соло албум и оснива групу Nova Mob, са којом ради до 1997. Умро је 2017.

1979. Адам Левин је амерички певач и оснивач бенда Maroon 5. Група је до сада издала седам албума, а од песама које се издвајају су Makes Me Wonder, This Love, Moves Like Jagger, Maps, She Will Be Loved и друге. Група је до сада освојила и три Греми награде.

Рођени на данашњи дан: 1938. Charley Pride, 1945. Chuck E. Weiss, 1959. Irene Cara, 1963. Vanessa Williams, 1966. Jerry Cantrell (Alice in Chains), 1970. Queen Latifah и 1986. Lykke Li

Догодило се 18. марта

1967. Битлси су са песмама Penny Lane / Strawberry Fields Forever, тринаести пут стигли на прво место у америци.

1977. Група Клеш је објавила свој први сингл, песму White Riot.

1982. Излази албум ”Одбрана и последњи дани” групе Идоли. Критичари магазина Џубокс су 1985. изгласали да је ово најбољи албум југословенског рока у 20. веку. Ово је такође и један од првих концептуалних албума југословенског рока. Био сам у војсци када су издали Одбрану. Првом приликом када сам изашао до града купио сам касету. Остатак војног рока ми је много лакше и лепше прошао. Седам година касније 1989., Влада и Гиле свирају у Дубровнику. Пред концерт смо се упознали и ја сам му рекао да сам велики фан и да волим песму Русија. Пред двадесетак посетилаца у клубу, Влада је у једном тренутку изрекао реченицу: За Гошу песма Русија. Непроцењиво.

2002. У хотелу Валдорф Асторија у Њујорку је одржана церемонија примања нових чланова у Дворану славних рокенрола. Певач Еди Ведер је увео групу Рамонси.

2017. Чак Бери је умро у 90. години живота. Пионир рокенрола и уметник који је створио звук рокенрол гитаре. Остају песме Maybellene (1955), Roll Over Beethoven (1956), Rock and Roll Music (1957) и Johnny B. Goode (1958), као трајни подсетник на великог уметника.

Рођени 19. марта

1959. Тери Хал је енглески певач ска групе Specials, која је основана 1977. године у Ковентрију. У следеће четири године постижу велику популарност са песмама A Message To You Rudy, Little Bitch, Ghost Town, Nelson Mandela и друге.

1966. Ања Рупел је словеначка поп певачица, текстописац, радио спикер и новинар. Године 1982. Ања је почела да наступа као вокал са синтпоп групом Videosex. Група је постала веома популарна у Југославији. Снимили су четири албума. Од песама се издвајају Земља плеше, Како бих волио да си ту, Детекстивска прича, Тко је згазио госпођу месец? и друге. Група је престала са радом 1992. године. Издала је и осам соло албума.

Рођени на данашњи дан: 1928. Clarence Paul, 1944. Tom Constanten (Grateful Dead), 1946. Ruth Pointer (The Pointer Sisters), 1953. Billy Sheehan (Mr. Big) и 1953. Ricky Wilson (The B-52’s)

Догодило се 19. марта

1962. Дебитантски албум Боба Дилана истоименог назива је објављен у америци. На албуму су углавном фолк стандарди са две ауторске песме Talkin' New York и Song to Woody. Друга песма је омаж великом узору Вуду Гатрију.

1974. Група Џеферсон Ерплејн је престала да постоји под тим именом. Нови назив за групу је Џеферсон Старшип. Екипа музичара је остала иста.

2001. У Њујорку је одржана свечаност примања нових чланова у Дворану славних рокенрола. Кит Ричардс је увео Џони Џонсона и Џемса Бартона, а касније је учествовао и на завршном џему са Боном, Пол Сајмоном и другима.

2015. Ед Ширан је продао два милиона копија свог другог албума ”X” у Великој Британији и за то му је требало девет месеци.

Рођени 20. марта

1915. Свакако једна од необичних појава у музици је и Sister Rosetta Tharpe. Америчка госпел и блуз певачица, текстописац и гитаристкиња је популарност стекла у 30им и 40им годинама прошлог века. Рокенрол је настао негде између цркве и ноћних клубова у души ове чаробне жене. Била је онде пре свих, поставши кумом рокенрола и помогавши да овај музички стил постане међународна сензација. Почела је да наступа 1936. године у Котон клубу у Харлему. Те године снима и песму Rock Me, која постаје велики хит. У следећим деценијама ће комбиновати разне музичке правце свирајући електричну гитару само онако како је то она знала. Примљена је у Дворану славних рокенрола 2018. Умрла је 1973.

1936. Ли Скреч Пери је јамајчански продуцент, композитор и певач познат по својим иновативним студијским техникама. Пери је био пионир у развоју даб музике 70их са својим ремиксима уз коришћење разних музичких ефеката. У Београду је свирао 2018. године. Умро је 2021.

1951. Карл Палмер је енглески бубњар и један од оснивача група Emerson, Lake & Palmer и Asia.

1972. Алекс Капранос је шкотски певач и гитариста групе Франц Фердинанд. Са својим другим синглом Take Me Out и албумом ”Franz Ferdinand” стичу велику популарност. До сада су издали пет албума.

1976. Честер Бенингтон је амерички музичар, познат као певач групе Линкин парк. Он је такође био певач у групама Dead by Sunrise и Стоун темпл пајлотс. Линкин парк је рок група из Калифорније основана 1996. За осамнаест година постојања група је продала преко седамдесет милиона албума и освојила два Гремија. Светску славу су постигли првим албумом Hybrid Theory”, који је најпродаванији албум 21-ог века и један од најпродаванијих деби албума икада. Умро је 2017.

Рођени на данашњи дан: 1917. Vera Lynn, 1959. Richard Drummie (Go West) и 1968. Fredrik Schnfeldt (The Wannadies)

Догодило се 20. марта

1965. Вероватно једна од најузбудљивијих турнеја икада је почела по Великој Британији, а укључивала је Стиви Вондера, Мираклес, Сјупримс и Темптејшнс. Први концерт је био у Лондону.

1969. Венчали су се Јоко Оно и Џон Ленон на Гибралтару.

1970. На луди камен су стали Анђела и Дејвид Боуви у Лондону.

1976. Група Статус Кво је на првом месту листе албума у британији са својим трећим албумом Blue For You, где ће провести три недеље.

1982. Joan Jett And The Blackhearts су на првом месту у америци са њиховом најпознатијом песмом I Love Rock 'n' Roll.

2007. Modest Mouse су на првом месту америчке листе албума са ”We Were Dead Before the Ship Even Sank”, њиховим петим студијским албумом.

2020. Умро је Кени Роџерс, певач и текстописац који је у богатој каријери имао 120. песама које су стигле на врхове листа. По многим анкетама проглашен је најбољим певачем свих времена.

Рођени 21. марта

1940. Соломон Берк је амерички соул певач и текстописац. Током 60-их година 20. века објавио је неколико запажених синглова, од којих је најпознатији био Everybody Needs Somebody to Love, који су касније обрадили многи други музичари. Часопис Ролинг Стоун га је уврстио на листу највећих певача у послератном периоду. Године 2001. је примљен у Рокенрол кућу славних. Умро је 2010. године.

1950. Roger Hodgson је енглески певач, текстописац и оснивач рок бенда Supertramp. Hodgson је написао већину хитова групе, укључујући Dreamer, Take The Long Way Home, Logical Song, Give A Little Bit и друге.

Рођени на данашњи дан: 1945. Rosemary “Rose” Stone (Sly and The Family Stone), 1949. Eddie Money, 1951. Russell Thompkins Jr (The Stylistics), 1956. Guy Chadwick (House Of Love), 1967. Jonas Berggren (Ace Of Base) и 1980. Deryck “Bizzy D” Whibley (Sum 41)

Догодило се 21. марта

1956. Елвис Присли започиње турнеју пред 4000 посетилаца у Јужној Каролини. Друштво му на турнеји праве Јune Carter, Rod Brasfield, Hal и Ginger. Улазнице коштају један долар.

1975. Тенџери Дрим су објавили шести студијски албум Rubycon који се сматра једним од њухових најбољих албума. Стигао је до десетог места у Великој Британији.

1999. Основан је БГ Синдикат, српски хип хоп састав из Београда. Настао је уједињењем група Ред Змаја, ТУМЗ (Техника управљањем микрофоном и знањем) и соло ем-сија Феђе Димовића (MC Flex), а касније су се придружили Шеф Сале, Прота и ди-џеј Ајрон. Неколико смо година били комшије тако да сам из прве руке имао информације шта група ради. Када сам 2004. године покренуо магазин Time Out један од сталних сарадника је био Шкабо. Драга су ми је успомена и пар заједничких фотографија које смо урадили када смо имали фото сешн за насловну страну магазина.

2000. Музички магазин Melody Maker је као најпроблематичније ликове из рокенрола прогласио Курта Кобејна и Шон Рајдера. Прате их Кит Ричардс, Кит Мун, Лиам Галагер, Куртни Лав и Мерлин Менсон.

2004. У случају да сутра слете ванземаљци Ози Озборн би био прави лик да представља планету у разговорима са њима у анкети која је направљена на платформи Јаху. Освојио је 26% гласова.

Рођени 22. марта

1943. Џорџ Бенсон је амерички певач и гитариста. Његов албум ”Breezin” је сертификован као троструки платинасти, и био је број 1. на листи албума часописа Билборд 1976. године. Његови концерти су били веома добро посећени и запажени током 1980-их. Највећи Бенсонови хитови су Give Me the Night и Nothing's Gonna Change My Love for You.

1948. Ендру Лојд Вебер је британски композитор мјузикла. У медијима се описује као један од комерцијално најуспешнијих композитора. Неколико његових мјузикала изводи се више од једне деценије и на Вест Енду и на Бродвеју.

1950. Горан Бреговић је највећа југословенска рокенрол звезда. Симбол онога што музичар са ових простора може постићи, уз мало среће и пуно рада. У периоду 1974. - 1989. предводи групу Бијело дугме са којом постиже успех, рушећи све рекорде по продаји плоча, посећености концертима и медијској популарности. Након распада групе ради музику за неколико филмова. Последњих година предводи Оркестар за свадбе и сахране.

1960. Бојан Печар је српски музичар, најпознатији као басиста рок групе Екатарина Велика. Први бенд у коме је свирао је био „БГ 5“, а затим је прешао у бенд ВИА Талас. 1982. године је дошао у групу Екатарина Велика и у њој је остао до 1990. године када је отишао у Лондон где је свирао у бенду Lost Children са Којом. Умро је 1998. године.

Рођени на данашњи дан: 1936. Roger Whittaker, 1937. Jon Hassell, 1957. Stephanie Mills, 1958. Pete Wylie (Wah!), 1963. Susanne Sulley (The Human League), 1973. Beverley Knight, 1981. Shawn Mims и 1986. Amy Studt

Догодило се 22. марта

1965. Боб Дилан је објавио свој пети студијски албум ”Bringing It All Back Home”. Песма Subterranean Homesick Blues је први Диланов сингл који је доспео на листу синглова, стигавши до 39. места.

1975. Тинејџерске звезде Bay City Rollers су на првом месту у британији са песмом Bye Bye Baby.​

1975. Лед Цепелин су уживали на првом месту америчке листе албума са шестим албумом ”Physical Graffiti”. Само првог дана је испоручен у милион примерака, а до сада је продато 16. милиона примерака.

1986. Изашао је први албум истоименог назива групе Црвена јабука.

2009. Лејди Гага је на првом месту у двадесет земаља са песмом Poker Face.

Рођени 23. марта

1953. Чака Кан је америчка певачица, позната као краљица фанк музике. У каријери која траје пет деценија освојила је десет Греми награда. Песме по којима је памтимо су What Cha' Gonna Do For Me, Do You Love What You Feel, Like Sugar, I Feel For You, I'm Every Woman и Ain't Nobody.

1960. Даворин Боговић је хрватски рок певач, најпознатији по раду у Прљавом казалишту.

1961. Милутин Петровић је српски редитељ, сценариста, продуцент, музичар и универзитетски професор. Са Владимиром Ђурићем Ђуром формира бенд Хероји 1986. године у Београду. Две године касније издају једини студијски албум ”88”.

1968. Дејмон Албарн је енглески музичар, певач, текстописац познат по раду у групама Блур и Горилаз. У Великој Британији, он је можда више од звезде - јавна личност највишег ранга. Са продајом од око 35 милиона плоча и 24 албума са шест различитих постава, неоспоран је његов глобални успех и може се сматрати једним од највећих аутора последњих тридесет година у свету. Свирао је на Ехит фестивалу 2014.

Рођени на данашњи дан: 1942. Jimmy Miller, 1944. Ric Ocasek (The Cars), 1944. Tony McPhee (The Groundhogs), 1948. David Olney (The X-Rays), 1966. Marti Pellow (Wet Wet Wet) и 1967. John Stohm (The Lemonheads)

Догодило се 23. марта

1956. Елвис Присли је издао истоимени студијски албум који је провео десет недеља на првом месту Билбордове листе. Албум је први рокенрол албум који је стигао до првог места и први који је продат у милион примерака.

1974. Дајана Рос и Марвин Геј су са песмом You Are Everything на првом месту у Британији.

1991. R.E.M. су са албумом ”Out Of Time” на првом месту листе албума у америци. Успех прате и синглови Losing My Religion и Shiny Happy People. Спот за песму Losing My Religion је освојио две Греми награде и шест МТВ награда.

Рођени 24. марта

1938. Холгер Цукај је немачки музичар, најпознатији по раду у групи Кен. Цукај је са својом дружином снимио неколико албума који су остали упамћени по амбијенталним музичким делима. Са песмом Spoon, група је имала свој први европски хит, а магазин Melody Maker их је прогласио најнапреднијим рок бендом.

1960. Нена је намачка певачица и глумица. Светску славу је стекла 1983. са песмом 99. балона. Песма је 1984. у САД-у имала златни тираж због продатих више од 500.000 примерака, и тако је постала прва песма на немачком језику још од 1961. која се налазила на једном од првих 10. места на америчким топ листама.

1970. Pasemaster Mace је амерички репер, продуцент, ДЈ и једна трећина хип хоп групе Де Ла Соул. Група је основана 1988. у Њујорку и најпознатији су по својим чудним текстовима и доприносу у еволуцији хип хоп музике.

Рођени на данашњи дан: 1935. Carol Kaye (Wrecking Crew), 1938. Don Covay, 1949. Nick Lowe (Brinsley Schwarz and Rockpile)
, 1964. Patterson Hood (Drive-By Truckers), 1970. Shannon Corr (The Corrs) и 1974. Chad Butler (Switchfoot)

Догодило се 24. марта

1965. Битлси су у акцији снимања филма Help у Енглеској.

1973. O’Jays су на првом месту у америци са песмом Love train.

1986. Британски електропоп дует ”Пет шоп бојс” објавио је деби албум Please. Са албума се издвајају песме West End Girls, Opportunities, Suburbia и Love Comes Quickly.

1986. Група Ван Хејлен је са седмим студијским албумом ”5150” напокон стигла на врх америчке листе албума. Можда је срећу донео нови певач Сами Хагар.

1990. Шинед О’Конор је на првом месту на листама широм света са албумом ”I Do Not Want What I Haven’t Got” и синглом Nothing Compares 2 U.

1991. Група Black Crowes је избачена као предгрупа на турнеји ZZ Top-a због критика упућених спонзору турнеје, а реч је о пивској компанији.

2002. Гарет Гејтс је постао најмлађи мушки соло извођач са 17. година и 255. дана који је стигао до првог места у британији, са својим дебитантским издањем ”Unchained Melody”

2004. Нора Џонс је стигла на прво место у америци са другим студијским албумом Feels Like Home.

2011. Група Нежни Далибор је објавила свој други студијски албум ”Нормалан живот”.

2022. Компанија Спотифaj је у 2021. години платила 7. милијарди долара уметницима, што је 25% укупних прихода у музичкој индустрији. Износи иду од 10.000 долара до 5. милиона долара. Међу најплаћеније уметнике спадају Тејлор Свифт, БТС, Дрејк, Џастин Бибер и Оливија Родриго.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво