Роковник, 5. фебруар – 11. фебруар: Битлси слетели у Њујорк

Боб Марли, Ал Купер, Неша Галија, Аксл Роуз, Керол Кинг и Шерил Кроу славе ове недеље рођендан. Бил Хејли је допловио у Британију, а Битлси су слетели у Њујорк, и на оба догађаја је било више од пет хиљада обожавалаца.

Роковник, 5. фебруар – 11. фебруар: Битлси слетели у Њујорк Роковник, 5. фебруар – 11. фебруар: Битлси слетели у Њујорк

Рођени 5. фебруара

1944. Ал Купер (Al Kooper) је амерички текстописац, музичар и продуцент. Био је члан групе "Blood, Sweat & Tears", а као квалитетан студијски музичар појављује се на снимцима Боба Дилана у песми Like a Rolling Stone, You Can't Always Get What You Want од „Ролингстонса“ и у песми The Lady's Not for Sale од Рите Кулиџ. У Кућу славних рокенрола је примљен 2023. године.

Рођени на данашњи дан 1929. Hal Blaine (Wrecking Crew), 1942. Corey Wells (Three Dog Night), 1964. Duff McKagan (Guns N’ Roses), 1968. Chris Baron (Spin Doctors) и 1969. Bobby Brown

Догодило се 5. фебруара

1957. Пет хиљада обожавалаца је дочекало Била Хејлија када је стигао у Саутемптон на дебитантску турнеју по Острву.

1969. На првом месту у Британији је група "The Move" са песмом Blackberry Way, кoја је и најуспешнији сингл групе.

1972. „Tи Рекс“ владају листама синглова са песмом Telegram Sam, трећим синглом са албума The Slider

Рођени 6. фебруара

1945. Боб Марли je био јамајчански певач, текстописац, гитариста и музичка икона двадесетог века. Најпознатији је извођач реге музике и чувен је по популаризацији овог музичког жанра ван граница Јамајке. "Bob Marley and the Wailers” су објавили седам студијских албума, а од песама које се издвајају су I Shot The Sheriff, Get Up, Stand Up, No Woman, No Cry и Revolution. Уједињене нације су Марлију доделиле Медаљу мира 1978. године. Умро је 1981. године.

1954. Ненад Милосављевић, је српски певач, музичар, композитор и политичар. Најпознатији је као фронтмен рок групе „Галија“. Укупно су објавили четрнаест студијских албума, и били су једна од познатијих група на рок сцени некадашње Југославије. Из богате каријере издвајају се песме Дигни руку, Још увек сањам, Писмо, Скадарска, На твојим уснама и друге.

1962. Аксл Роуз (Axl Rose) је амерички певач и фронтмен групе "Guns N' Roses". Крајем јула 1987. године излази први албум Appetite For Destruction, да би у августу 1988. албум доспео на прво место америчке топ листе албума са продатих 20 милиона примерака. Тако су песме са тог албума Welcome to the Jungle, Paradise City и Sweet Child O'Mine биле у првих десет синглова на Билборд листи. До данас је Appetite for Destruction најбоље продаван дебитантски албум свих времена. Након дугих најава и током турнеје 17. септембра 1991. излазе Use Your Illusion I и Use Your Illusion II албуми. Песме, односно видео-спотови Don't Cry, November Rain и Estranged чине неку врсту трилогије и врхунац каријере. „Ганси“ су свирали у Београду у септембру 2010. у Штарк арени приредивши незабораван концерт који је трајао више од два сата.

Рођени на данашњи дан 1946. Kate McGarrigle, 1950. Natalie Cole, 1964. Gord Downie (The Tragically Hip) и 1966. Rick Astley

Догодило се 6. фебруара

1965. Стонси су издали други албум Rolling Stones No.2 који је стигао на прво место листе албума и тамо остао три недеље.

1982. Kraftwerk су на првом месту листе синглова са песмом ”The Model / Computer Love”, поставши тако први Немачки извођач који је стигао на прво место у Великој Британији.

2005. Еминем је на првом месту листа са песмом Like Toy Soldiers, која је скинута са албума Encore.

2014. Магазин NМЕ (New Musical Express) је прогласио песму Smells Like Teen Spirit од групе „Нирвана“ најбољом песмом свих времена.

Рођени 7. фебруара

1934. King Curtis, 1960. Steve Bronski (Bronski Beat), 1962. Garth Brooks, 1962. David Bryan (Bon Jovi), 1974. J Dilla и 1975. Wes Borland (Limp Bizkit)

Догодило се 7. фебруара

1964. Више од пет хиљада обожавалаца је дочекало „Битлсе“ у Њујорку изазвавши нереде приликом слетања бенда на аеродром ЏФК.

1969. Група „Ху“ је снимила песму Pinball Wizard која се нашла на њиховом албуму Томи, који је познат као прва рок-опера. Група песму изводи на сваком концерту од 16. маја 1969. године.

1973. "Stooges" су објавили свој трећи албум Raw Power. Албум је у међувремену стекао култни статус и сматра се утицајним на панк рок. Курт Кобејн је неколико пута рекао да му је албум најдражи албум свих времена.

1995. Репер Tupac Shakur је осуђен на четири године затвора због оптужбе за сексуално злостављање. Касније је пуштен из затвора и ослобођен од оптужбе.

1995. Група "Roxette" је свирала пред 12.000 људи у Пекингу постајући тако први западни бенд који је свирао у Кини.

2005. Музички спот ”Thriller” од Мајкла Џексона је проглашен најбољим поп видеом свих времена у анкети гледалаца телевизије Channela 4.

Рођени 8. фебруара

1940. Карло Метикош (алијас Мет Колинс) је био југословенски и хрватски певач забавне и рок музике. Започео је музичку каријеру у Француској као Мет Колинс. Од седамдесетих година прошлог века био је у браку са Јосипом Лисац за коју је продуцирао осам албума.

Познат је и као аутор две рок опере Губец бег из 1975., и Гричка вјештица произведена 1979. Умро је 1991. године.

1961. Винсент Нил Вортон (Vincent Neil Wharton) је амерички музичар и вокал бенда "Mötley Crüe", у којем је био од оснивања 1981. до одласка 1992. године. За то време је група стекла популарност са песмама Home Sweet Home, Piece Of Your Action, Dr. Feelgood, Kickstart My Heart и друге.

1974. Гијом Мануел (Guy Man) је француски музичар, продуцент, ди-џеј, композитор и половина дуа Daft Punk, заједно са Thomasom Bangalterom са којим се зна од дванаесте године. Daft Punk су били познати по својим визуелним наступима препуним специјалних ефеката. Такође, чланови групе су током наступа били обучени у футуристичке костиме. Овај дуо је освојио шест Греми награда из дванаест номинација, укључујући и награду за снимак године ”Get Lucky” и албум године Random Access Memories.

Рођени на данашњи дан 1942. Terry Melcher (Producer, songwriter), 1943. Creed Bratton (Grass Roots). 1977. Dave “Phoenix” Ferrel (Linkin Park), 1985. Jeremy Davis (Paramore) и 1986. Anderson .Paak

Догодило се 8. фебруара

1975. Боб Дилан је на првом месту листе албума у Америци са својим 15. студијским албумом Blood On The Tracks, који је постао један од Диланових најпродаванијих албума.

1977. Објављен је деби албум Marquee Moon, америчког бенда "Television" који се сматра једним од утицајних албума алтернативног рока.

2015. Британски соул певач Сем Смит (Sam Smith) освојио је четири Греми награде, укључујући престижну награду за песму године за Stay With Me. Албум године је био Беков Morning Phase.

Рођени 9. фебруара

1942. Керол Кинг је америчка певачица, пијаниста, композитор, и једна од најбољих текстописаца последњих педесет година. Шездесетих година професионално је почела да пише песме, заједно са Геријем Гофином, њеним првим мужем. У 70-има је почела да наступа као соло певачица и учествовала је на разним концертима и наступима у којима је показала и своје клавирско умеће. Кроз године је издала 25 соло албума и освојила четири награде Греми. Такође је уврштена у Кућу славних рокенрола.

Рођени на данашњи дан 1925. Bobby Lewis, 1939: Barry Mann, 1947. Joe Ely, 1947. Major Harris (The Delfonics), 1951. Dennis Thomas (Kool & The Gang) и 1964. Rachel Bolan (Skid Row)

Догодило се 9. фебруара

1967. На Би-Би-Сију је премијерно приказан филм групе „Битлс“ са најновијим сингловима Penny Lane и Strawberry Fields Forever.

1972. Група „Вингс“ је свирала у Нотингему, што је био први концерт Пола Макартнија од америчке турнеје из 1966.

1985. Мадона је са песмом "Like A Virgin” стигла на прво место у Великој Британији.

2005. На британској музичкој додели награда победила је група The Streets за најбољег извођача док је Joss Stone освојила награду као извођачица. Најбољи албум је ”Hopes and Fears” групе Keane, а најбоља група је Franz Ferdinand.


Рођени 10. фебруара

1953. Драгољуб Ђуричић је легендарни бубњар, пореклом из Црне Горе који је живео и радио у Србији. Познат је као бубњар бендова YU група, Леб и сол и Кербер, и као члан пратећих бендова Здравка Чолића и Ђорђа Балашевића. Оставио је значајан траг и у соло бубњарској каријери, као и са бендом Drums Company који је предводио. Осврћући се на своју каријеру једном приликом је рекао: Мислим да је рокенрол једна од највећих и најбољих измишљотина човечанства. Рокенрол је слобода, бунтовност, а тога недостаје у 21. веку. Умро је 15. марта 2021.

Рођени на данашњи дан 1929. Jerry Goldsmith (Composer), 1937. Roberta Flack, 1958. Walter Afanasieff (Producer, songwriter) и 1962. Cliff Burton (Metallica)

Догодило се 10. фебруара

1942. Песма “Chattanooga Choo Choo' од Глена Милера и његовог оркестра је прва песма награђена златном плочом.

1971. Америчка кантауторка Керол Кинг је објавила свој други албум ”Tapestry”. То ће се испоставити бити један од најпродаванијих албума свих времена са продатих 25. милиона примерака.

1973. Елтон Џон је са песмом ”Don’t Shoot Me I'm Only The Piano Player” стигао први пут на прво место у Британији где је остао шест недеља.

1979. Род Стјуарт је на првом месту у Америци са песмом “Da Ya Think I'm Sexy?” која ће тамо остати четири недеље.

2008. Amy Winehouse је освојила пет Греми награда, укључујући и песму године за свој сингл ”Rehab”.


Рођени 11. фебруара

1935. Vincent Eugene Craddock, познат као Gene Vincent, је амерички музичар који се назива пиониром рокенрола и рокабилија. Његова најпознатија песма "Be-Bop-A-Lula", сматра се раним примером рокабилија.

1962. Шерил Кроу (Sheryl Suzanne Crow) је америчка певачица, композитор, музичарка и глумица. У богатој каријери комбиновала је разне жанрове, рок, кантри, поп, фолк и блуз. Освојила је девет награда Греми, снимивши дванаест студијских албума. Снимила је и песме у дуету са Миком Џегером, Мајклом Џексоном, Ериком Клептоном и Кид Роком, између осталих. Компоновала је и написала музику за велики број филмова, од којих је мени најдража песма ”Tomorrow Never Dies” за истоимени филм из серијала о Џемс Бонду.

Рођени на данашњи дан 1939. Gerry Goffin (songwriter), 1941. Sergio Mendes, 1974. D’Angelo, 1977. Mike Shinoda (Linkin Park), 1979. Brandy и 1981. Kelly Rowland (Destiny’s Child)

Догодило се 11. фебруара

1987. Група Smiths је са песмом "Shoplifters Of The World Unite” на првом месту у Великој Британији. Фотографија на мајци је млади Елвис.

2014. Квин су се уписали у историју поставши прва група која је продала pet милиона примерака неког албума. Њихова колекција Greatest Hits, на којој се налазе песме ”We Will Rock You” и ”Bohemian Rhapsody”, је постала прва плоча неке групе којој је то успело у Британији. Албум је од тренутка издавања 1981. године све време до данас на листи 100. најбољих албума у Великој Британији.

 

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара