Читај ми!

„Та дивна неостварења“ Славка Крунића у Галерији РТС-а до 5. маја

У Галерији РТС-а, после скоро деценију од последње изложбе у Београду, уметник Славко Крунић представио је слике из различитих циклуса, обједињене под насловом „Та дивна неостварења“.

Портрет је поље истраживања, прилика да кроз туђи лик сагледамо себе и, како наводи сликар Славко Крунић, најбољи начин да се комуницира са светом. Лица која слика одликују доброта и сета, а игре речима у називима слика наводе на суптилну сатиру и хумор Прекаљених сањара, Миротвораца и Ветроловки.

„Свака слика има неку своју причу, јер су портрети у питању, имагинарни портрети. Ја волим да се дистанцирам од своје слике. Писци ми у томе помажу, јер од писца очекујем не да ми приближи мој рад, него да ми управо направи што већу дистанцу од њега“, наводи Крунић.

Слике Славка Крунића красе јавне и приватне збирке у неочекиваним кутковима света. Његове илустрације биле су неколико година заштитни знак Политикиног забавника, радио је и омоте албума чувених музичара, попут лаутисте Едина Карамазова који је наступио на отварању изложбе. Илустровао је Књигу које нема Ђорђа Балашевића, Сатириконе француске књижевнице Елоди Пинел, а стални сарадник му је књижевница Мирјана Огњановић.

„Овог пута је инверзија. Он није илустратор мојих прича, већ ја речима илуструјем његове слике. Наводи ме да је време небитно и да човек може да уђе у слику и тумачи је онако како би можда пожелео да неко прича о њему самом“, објашњава Огњановићева. 

Лирски свет чудесног и фантастичног у коме обитавају Та дивна неостварења може се видети у Галерији РТС-а до 5. маја.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара