Читај ми!

Изложба „Мандарински пут“ – како кора од мандарине постаје симбол цикличности живота

У понедељак, 18. марта у 19 часова, у новосадској Галерији СУЛУВ биће отворена самостална изложба Јастре Јелачић под називом „Мандарински пут“. Изложба ће трајати до 5. априла 2024 године.

Уметница је за ову изложбу инспирацију пронашла у кори мандарине, пратећи како време и природни процеси обликују њену првобитно меку и баршунасту површину до осушене и тврде форме која се одбацује и завршава у земљи.

„Слично је и са судбином људског тела, које се с временом сасуши и враћа у земљу. Кора мандарине постаје симбол пролазности и цикличности живота. У њеном путовању откривам паралелу са вечним кругом рођења, живота и смрти“, наводи Јелачићева.

Фотографије тако постају сведочанство о лепоти која произилази из природног процеса, а истовремено наглашавају крхкост и снагу живота.

„Посебна драж радова јесте њихова асоцијативност. У апстрактним облицима могу да се виде птице, људски ликови или лептири – симболи промене, слободе и духовног развоја“, додаје уметница.

Историчарка уметности и управника Спомен-збирке Павла Бељанског Милана Квас каже да се у најновијем циклусу радова Јастре Јелачић преплићу инспирација Далеким истоком и стваралачка потреба да се преко предметних појава у центар пажње ставе универзалне теме – живот, пролазност, смрт и вечност.

„Раније позната јавности по апстрактним, често асоцијативним графикама изузетног ритма, уметница сада проналази инспирацију у одбаченим предметима, корама мандарине, на којима су утиснути трагови постојања. Плодови сласти и задовољства нестају остављајући љуштуре, сећање на живот заустављено у времену које добија нови смисао“, истиче Милана Квас.

Према њеним речима, са „Мандаринским путем“ Јастра Јелачић се придружује истраживањима крхких форми Александра Калдера, али открива блискост и са савременом јапанском уметношћу – оригами вештинама Јошихиро Окаде и префињеним стилом Токо Шиноде.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара