Читај ми!

Представљена књига Петра Зеца „Медијски живот Иве Андрића“

У Библиотеци града Београда представљена је књига Петра Зеца „Медијски живот Иве Андрића“.

Реч је о уметничко-научном делу у коме Петар Зец заступа тезу да прозно дело Иве Андрића поседује велики драмски потенцијал, а полазећи од уверења да у великој књижевности не постоји издвојено лирско, само епско или чисто драмско, већ да је све то у складном сазвучју.

„Тим сам се бавио некад давно, у прошлом веку, на Филолошком (факултету), то је био мој докрорат Драмско у делу Иве Андрића, на саблазну многих професора, после се испоставило да сам био подоста у праву. Андрић је првенствено епски писац, приповедач, лиричар, али у његовом делу, у дубљем слоју потиснут је и изузетан слој драмски“, објашњава Петар Зец, аутор књиге Медијски живот Иве Андрића.

„Ако су Срби књижевноцентричан народ, а јесу пошто ми немамо филозофију историје да би се бавили питањем свог идентитета кроз историјски ток, ми то радимо кроз књижевност, али да бисмо могли да дешифрујемо композицију књижевности онда је потребно да уђемо у њену апсолутну структуру. Код нас то не постоји у теоријској равни и Петар Зец је предузео да то дешифрује и то на најбољем примеру, на примеру Иве Андрића“, истакао је филозоф Драгољуб Којчић. 

Према речима уреднице издања Душице Милановић, аутор је уверен да се Андрићева дела, као метафоре о свету, могу ослободити у театарском, филмском или телевизијском медију, као и свим облицима виртуелне уметности.

„Ова књига обилује неком невероватном снагом и јаком идејом да када је на виши ниво уздигнуто нешто што је локално и нешто што показује да је заиста вредно, да може да се у свим медијима протегне, да се и овим најмлађим генерацијама на неки начин прикаже, да могу Андрића да пропрате и да га прикажу као најсавременијег, не писца него сценаристу“, наводи Милановићева.

Медијски живот Иве Андрића логичан је наставак вишедеценијског истраживања Петра Зеца из угла писца и редитеља. Своју идеју остварио је у неколико наврата и у телевизијским адаптацијама Андрићевих прозних дела.

понедељак, 11. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу