Читај ми!

Мухарем Баздуљ о поезији као краљевском жанру

На почетку овомесечног предавања у оквиру трибинског програма Културног центра Новог Сада, књижевник Мухарем Баздуљ истиче да је ово девето по реду предавање из циклуса „Сведоци Атлантиде" и као што је наведено у наслову, реч је о поезији која је стварана у време друге Југославије и за време њеног распада.

Специфичност овог предавања на тему „Одјек катастрофе кроз стихове и строфе" у односу на друга јесте да фокус пажње неће бити на једном песнику него на више њих.

На досадашњим предавањима, где смо се жанровски бавили или неким не фикционалним жанровима као што су историја или путопис – прозом у најширем смислу, овде је било говора о поезији.

Баздуљ истиче да је поезија свакако мање читанија од прозе и да је то њена вечита „јадиковка" али је она на неки начин и краљевски жанр који је канонизован кроз читаво академско проучавање књижевности, нарочито када говоримо о песницима који имају светску репутацију као ови који ће бити тема нашег разговора.

Шест песника, међу којима су неки и нобеловци, били су тема овог предавања чији је циљ перцепција историјских догађаја на Балкану и њени одјеци у светској књижевности.

Цело предавање можете погледати на линку овде.
субота, 02. децембар 2023.
6° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке