Читај ми!

Женскост од теракоте, гуме и метала - изложба Милице Ракочевић у Галерији Коларчеве задужбине

У Ликовној галерији Коларчеве задужбине у уторак, 30. маја у 19 часова биће отворена изложба "Облицима о женскости" Милице Ракочевић.

Женскост од теракоте, гуме и метала - изложба Милице Ракочевић у Галерији Коларчеве задужбине Женскост од теракоте, гуме и метала - изложба Милице Ракочевић у Галерији Коларчеве задужбине

Изложба Милице Ракочевић „Облицима о женскости“ преиспитује појам женског тела.

Тијана Дука, историчарка уметности написала је да уметница, потакнута искуством трудноће, порођаја и материнства, истражује материјале и технике скулпторалног обликовања градећи препознатљив ликовни језик. „Бирајући, каткад, да сачува аутономију материјала (теракота), ауторка у радовима комбинује дрво, метал, стакло, гуму, пластику са материјалима попут сунђера и плуте, стварајући ликовне облике бремените снажним духовним и психолошким слојевима које боји поимањем и искуством фемининог“, написала је Дука.

Прилазећи проблему женског тела из једног, надасве, субјективног доживљаја, Милица Ракочевић истражује и демистификује просторе женске интиме. Ауторка истовремено посматра и бива посматрана, додала је Дука.

„Стилизацијом форме, тело је у скулптури Милице Ракочевић сведено на атрибут, симбол који садржи и еманира саму есенцију женскости. Појам фемининог се у Миличиним скулптурама сагледава кроз призму рађања и материнства којом се улога жене посматра и тумачи превасходно улогом мајке.

Искуство женскости у скулптури Милице Ракочевић уграђено је у искуство уметничког -женскост је и полазиште и исход Миличиног уметничког прегнућа. Као жена, мајка и уметница, Милица облицима у скулптури преиспитује однос према сопственом телу. Радове можемо читати као метаморфозе телесног, духовног и психолошког које собом носи пут у мајчинство“, закључује Тијана Дука, историчарка уметности у приказу ове изложбе.

Изложба Милице Ракочевић ће бити отворена до 17. јуна 2023. радним данима од 10 до 20, а суботом од 10 до 16 часова.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво