Читај ми!

Књига Драгане Младеновић, „Све што нисам...“ жели да децу еколошки пробуди

Да ли су млади људи посматрачи онога што се дешава са животном средином или могу, бар донекле, да утичу на то да овај свет постане боље место за живот, открива списатељица Драгана Младеновић у трећем наставку серијала за тинејџере „Све што нисам...“.

Главни јунаци, Нина и Макс, и њихова дружина постају озбиљнији и заинтересованији за своје окружење. После епидемије вируса, суочавања са економском кризом, пред њима је нови изазов – загађење животне средине. Најављује га експлозија у фабрици а наставља опасност која прети да угрози становнике града. Идеја књиге Све што (ни)сам променила јесте да пробуди еколошку свест код деце.

„Негде је заправо била идеја тог трећег дела да се деца еколошки пробуде. Да им се укаже да су и они чиниоци који утичу на животну средину и зато је и као и мото ове књиге истакнута мисао Грете Тунберг да нико није сувише мали да мења ствари. Некако сам хтела да их пробудим и да им наговестим да су и они позвани да учествују у оздрављењу животне средине, посебно са аспекта да ће се они можда ипак сусрести више него ми са последицама климатских промена“, наводи Драгана Младеновић.

Роман је писан у форми дневника, а одликују га духовитост, динамичност радње и дијалога. Ако се при томе имају у виду и сјајне илустрације Душана Павлића, онда је књига, према суду ауторке, по мери данашњих тинејџера, и са порукама о којима би вредело да мисле.

„Пробала сам да их убедим да размисле заправо да ли они јесу спремни за изазове, да остану без интернета па да се снађу у свакодневном животу. Да ли су уопште свесни да постоји претња због климатских промена“, додаје ауторка романа.

Ускоро у књижаре стиже још једна књига Драгане Младеновић о еколошким питањима али је намењена почетницима у читању, деци од седам до девет година.

То је њена трећа прича о патуљку Оливеру и девојчици Лаури. Овога пута он је позвао Лауру да му помогне у еколошким изазовима са којима се суочавају његови рођаци у шуми. И ту књигу је илустровао Душан Павлић.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво