Читај ми!

„Жена (о) жени“ – нови серијал Бориса Миљковића

Серија „Жена (о) жени“ је низ је од двадесет пет портрета необичних, талентованих и храбрих жена које на најбољи начин представљају, понајпре себе, а затим и простор и проблеме које њихова средина носи.

Прва епизода седмоделног документарног серијала Жена (о) жени, у режији Бориса Миљковића, биће доступна за гледање онлајн од 10. јуна на Јутјуб каналу пројекта „Rise of woman”, који је суфинансиран ИПА фондовима Европске уније, а настао је у сарадњи удружења Beoart contemporary и Агенције Рубљов.

Реч редитеља најбоље сведочи о процесу настајања:

„... Било је узбудљиво проћи кроз ову причу, тему, акцију, како хоћете, занимљиво, добро конципирану и добро организовану, у сваком случају. Из Београда, преко Подгорице, до Ајдовшчине, Самобора, па до Скопља. Сасвим довољно да буде узбудљиво, зар не?

Из ангажоване акције једноставног концепта – жене бирају жене, где кустоскиње бирају свој тим, произашла је серија малих филмова о таквим тимовима (и њиховим капитенима), који нам долазе из сличних средина некада јединственог културног простора, бивше Југославије.

Оно што је остало после свега, путовања, изложби у корона простору, посета, разговора, атељеа, станова, радова, интиме, личних историја, низ је од двадесет пет портрета необичних, талентованих и храбрих жена које на најбољи начин представљају, понајпре себе, а затим и простор и проблеме које њихова средина носи. Додајте томе и пет сјајних капитена, изборница или кустоскиња, добићете приче о којима се овде ради...“

Гледајте нас, можда нам то свима помогне да потпуније и боље разумемо једни друге.

Речи иницијаторке и уметничке директорке пројекта Биљане Јотић воде ка потреби и поводу:

„... Документујући мисаоне и стваралачке процесе, овај серијал у седам епизода окупља уметнице и кустоскиње из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Северне Македоније, а део је међународног двогодишњег пројекта који подразумева разне активности у циљу да говори о родној равноправности, положају и присуству жене у уметничкој, културној и друштвеној стварности.

Идеју о серијалу покренула је свест о све већем присуству жена у савременој уметности, која проистиче из тежње да утиче на нови контекст реакције на стварност. Сведоци смо да је увек било жена које се појављују и остављају неизбрисив траг у историји и друштву, а ова изложба окупља више њих и носи поруку о садашњости.

Фокус је на садашњем тренутку, па свака епизода сведочи о унутрашњем женском бићу и односу појединачног према колективном и обрнуто. У дијалогу са генерацијама 21. века, редитељ тежи да прикаже како жена обликује савремену балканску културну стварност и како она обликује жену. Кроз различитост облика стваралачког идентитета жене, у личним изразима, техникама и медијима, серијал документује одразе најизазовнијих и отворених питања диверзитета нашег времена које повезује појам уметности. У питању је уметнички преглед савремене стварности и положаја жена у уметности у региону...

Повезивањем институционалних и ванинституционалних уметничких пракси серијал тежи да на што свеобухватнији начин приђе документовању једног дела савремених кретања жене у уметности.“

Гледајте нас, можда отворимо нека нова питања и подстакнемо солидарност.

Више информација о пројекту „Rise of woman” и нове епизоде Жена (о) жени наћи ћете на Јутјуб каналу пројекта, Фејсбук и Инстаграм страници.

Facebook: https://www.facebook.com/riseofwomen.balkan

Instagram: https://www.instagram.com/riseofwomen.balkan/

Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCrEktnVXc52SagKiOO_w8_A/featured

 

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара