Читај ми!

Монографија „Станислав Винавер и музика“ – интрадисциплинарни подухват Катедре за музикологију ФМУ

Делатност свестраног књижевног ствараоца Станислава Винавера обележила је више деценија XX века у српској култури и уметности. Недавно је објављена колективна монографија „Станислав Винавер и музика“, у издању Катедре за музикологију Факултета музичке уметности и Фондације „Станислав Винавер“ из Шапца.

Колективна монографија Станислав Винавер и музика произашла је из излагања на научном скупу који је био одржан у новембру 2022. године у организацији Катедре за музикологију Факултета музичке уметности у Београду и Фондације „Станислав Винавер“ из Шапца, који се и потписују као издавачи ове публикације, наводи др Ивана Петковић Лозо, доцент на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности, Универзитета уметности у Београду. 

„Промоција је била одржана у Шапцу, а била је конципирана као концертна промоција где су учешће узеле уреднице издања, музиколози и чланови Катедре за музикологију, др Ана Стефановић, др Драгана Стојановић-Новичић и колега музиколог др Игор Радета, библиотекар Факултета музичке уметности у Београду, као и ректор Универзитета уметности др Мирјана Николић и продекан за уметнички рад Анета Илић“, додаје музиколошкиња.

У питању је један интердисциплинарни подухват који из музиколошке, музичко-историјске, књижевно-историјске, књижевно-теоријске и филолошке визуре представља и расветљава сасвим специфичан Винаверов однос према феномену музике. Из специфичног читања и различитих визура артикулисана је и сама публикација у оквиру четири тематске целине.

„Прва од њих је музика и музичари у контексту Винаверових есеја и критика. Ту се издваја рецимо текст Драгане Стојановић-Новичић. Затим транспозиције Винаверовог песништва у музику и музика Винаверовог доба. Ту бих ако акцентовала текст др Стефановић и др Марије Масниксе“, наводи гошћа Јутарњег програма.

Следећа целина је улога музике у Винаверовом језику, књижевности, есејистици и преводилаштву, у којој су занимљиве текстове урадили Роберт Ходел и др Мина Ђурић. И на крају, интермедијална остварења која су потакнута Винаверовим текстовима, објашњава др Ивана Петковић Лозо

понедељак, 26. фебруар 2024.
21° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво