Читај ми!

Филозофска школа „Феликс Ромулиjана“ 30. пут о изазовима савременог друштва

Јубиларна 30. Међународна филозофска школа „Феликс Ромулијана“ окупила је бројне савремене европске и балканске мислиоце. Догађај је традиционално везан за Зајечар, а ове године први део скупа одржава се у Београду. Подршку су дали Министарство културе и Министарство науке, наводећи да је одржавање таквог скупа од великог националног и културног значаја.

Филозофска школа „Феликс Ромулиjана“, као и до сада, запитана је над изазовима савременог друштва и покушава да пружи одговоре на неке од њих. Овогодишња тема је „Филозофски утицај у свету, на Балкану и у Србији“.

„Она (Школа) излази у сусрет савременим темама, што академске филозофије, што актуелних питања односа човека и света данас, а уједно ове године ћемо кроз ту тему евоцирати успомену на неке наше значајне мислиоце који су утемељили углед српске филозофије у свету и наравно настојати да откријемо значај њиховог рада и да откријемо неке ствари, па чак и нека имена која су заборављена“, каже проф. др Миленко Бодин, директор Међународне филозофске школе „Феликс Ромулијана“.

Школа традиционално настоји да буде филозофски релевантна, те су у њој узели учешће истакнути филозофи са различитих универзитета, упоришта савремене европске мисли.

„Причаћу о трансхуманизму, најопаснијој теми на свету, према Френсису Фукујами, и то је сасвим другачије, недуалистичко схватање света, које са собом повлачи бројне импликације“, најавио је проф. др Штефан Зоргнер, са Универзитета у Риму.

„Моје предавање је о колективној имагинацији, што подразумева да уместо само једне особе која замишља нешто унапред, постоји велика група људи која заједно размишља, јер би то могла бити боља форма имагинације од оне коју једна особа може да оствари“, објашњава проф. др Тимоти Вилијамсон, са Универзитета у Оксфорду.

Филозофска школа „Феликс Ромулијана“ потврђује да се Србија налази на европској мапи филозофске мисли. Од 1. до 3. септембра школа се сели у Зајечар, где се из године у годину, одржава већ три деценије.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара