Читај ми!

Били смо на рођендану Хора бечких дечака

Концертом у Музикферајну у Бечу, најстарији и најпрестижнији хор дечака на свету прославио је 525. рођендан. 

Док је одраслима расло узбуђење и нервоза, дечацима као да је био један уобичајени мајски дан.

Навикли на стотине концерата, наступа и проба током године, уредно обучени у своје испеглане тегет морнарске униформе, изашли су на бину Златне дворане престижног Музикферајна као прави професионалци, ноншалантно, као да то није ништа и као да пре њих овде нису концерте имала највећа имена светске класичне музике.

Карте су биле распродате недељама унапред. А како и не би - не слави се често 525. рођендан!

Хор бечких дечака званично је основан 1498, када је цар Максимилијан I преместио двор у Беч и реорганизовао дворску музику тако што је, као њен део, официјелно започео са радом и хор дечака.

Данас функционише као приватна организација и чине га четири хора са по 25 младих певача (узраста од 10 до 14 година), који носе имена познатих аустријских композитора: Моцарта, Шуберта, Хајдна и Брукнера.

Франц Шуберт и браћа Михаел и Јозеф Хајдн иначе су и сами били његови чланови. 

Хорови се смењују на турнејама широм света. Док једни иду у школу у Бечу, други су на турнеји. Годишње одрже и по 300 концерата.

Међу стотину дечака у хору, један је из Србије – 13-годишњи Београђанин, Теодор Грегор Илић. Талентовани Тео већ четири године због тога живи у њиховом интернату у Бечу, одвојен од родитеља и брата близанца, а о његовом певању председник хора Гералд Вирт има само речи хвале. 

Један је од водећих солиста у хору, прошло лето је, уместо на распусту, провео у Салцбургу, певајући у опери Чаробна фрула на Салцбуршком фестивалу, а исту улогу игра и у Бечкој државној опери и Бечкој народној опери. За недељу дана, на концерту у Мелку певаће дует са чувеним светским тенором Михаелом Шадеом. Импресивна каријера за само 13 година живота.

Јубиларни концерт, одржан под покровитељством аустријског председника Александера ван дер Белена, био је посебан и по томе што је на њему први пут на сцени било више од 200 певача, јер су осим три хора бечких дечака (Хајдн хор је на турнеји у Јапану), певали и нови Хор бечких девојчица, Јувентус хор средњошколаца, Хор примус млађих ђака из припремног разреда, те Виененсис хор ветерана, бивших Бечких дечака. 

У мору гласова различитих генерација доминирали су анђеоски вокали дечака, који су, под диригентском палицом Гералда Вирта, извели репертоар који је обухватио и све композиторе чија имена хорови носе. Била су ту дела Шуберта, Хајдна, Брукнера, вокална обрада популарне Моцарове Мале ноћне музике, али и препознатљиви бечки валцери Јохана и Јозефа Штрауса.

Највеће аплаузе побрале су и госпел обрада Бетовенове Химне радости, уз пратњу на клавиру Мануела Хубера, као и врхунска а капела нумера Брукнер хора са темпераментним диригентом Манолом Кањином.

Завршница је била резервисана за традиционалне бечке Матрозен полку и Кајзер валцер, награђене вишеминутним стојећим овацијама. Да је напољу уместо досадне кише падао снег, учинило би вам се да је 1. јануар и да сте на Новогодишњем концерту.

Слављеник је више него оправдао очекивања. Био је чио, весео, расположен и, рекла бих, неуобичајено младолик за једног 525-годишњака.

 

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво