Читај ми!

Где се „затурила“ Кристална призма?

Американци додељују Оскара, Британци награду Бафта, Французи Цезара, Шпанци Гоју. Српска академија филмске уметности и науке додељивала је Кристалну призму до 1998. године, од када се домети српске кинематографије на годишњем нивоу не вреднују.

Годишња награда Српске академије филмске уметности Кристална призма први пут је додељена 1993. године. Била је намера да се домаћи филмови и ствараоци награде у свим сегментима, али и да се исправе евентуални пропусти са домаћих такмичарских фестивала.

Свечаност се одржавала, захваљујући спонзорским средствима, све до 1996. а онда је понестало пара, а и преполовила се годишња продукција. Прешло се на двогодишње награђивање, али ни то није опстало.

„Ових година нисмо додељивали Кристалну призму, прво зато што нисмо имали средства да исфинансирамо саму израду Кристалне призме и пратећих докумената, нисмо имали средства да изнајмимо салу и ангажујемо извођаче, а само министарство, односно Секретаријат за културу града није у томе препознао нешто што је толико актрактивно и важно", објашњава Мирко Беоковић, генерални секретар Академије филмске уметности и науке.

У Министарству културе кажу да они учествују у суфинансирању репрезентативних удружења и у додели годишњих награда, али да захтев за поновно покретање Кристалне призме није стигао.

Једино стручно годишње филмско признање која имамо су награде ФИПРЕСЦИ - као резултат гласања чланова Српске секције Међународне федерације филмских критичара.

„Мислим да је то добро и требало би, наравно, и да се успостави поново награда АФУН-а, јер је то била значајна награда и има специфичну тежину, већу него што је само Удружење критичара", рекао је за РТС Борислав Анђелић, председник ФИПРЕСЦИ Србија.

Иван Карл, уредник Филмског програма РТС-а, сматра да су проблеми много ширег карактера, јер у Србији нема биоскопске мреже, није донет закон о кинематографији, а ни Филмски центар Србије не функционише у пуном капацитету.

„Без решавања ова три проблема тешко да ћемо да утврдимо ко и по ком критеријуму бира и награђује српске филмове на годишњем нивоу", сматра Карл.

Једно је сигурно, Министарство културе требало би са Филмским центром Србије да усагласи како се вреднује и представља српски филм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара