Читај ми!

Оштра конкуренција за Европску филмску награду

Филмови „Дечак са бициклом”, „Артист”, „У бољем свету”, „Краљев говор”, „Авр” и „Меланхолија” номиновани су за престижну награду коју додељује Европска филмска академија. Наш филм „Тилва Рош” налази се у трци за награду „Европско откриће”.

За Европску филмску награду номиновани су филмови Артист Михаела Хазанавициуса, Дечак са бициклом (The Kid with a Bike) Жан-Пјера и Лика Дардена, У бољем свету (In a Better World) Сузане Бир, Краљев говор (The King's Speech) Тома Хопера, Авр (Le Havre) Акија Каурисмакија и Меланхолија Ларса фон Трира.

То је на фестивалу у Севиљи објавила Европска филмска академија, која ће награде у више категорија доделити на свечаности 3. децембра у Берлину.

О добитницима ће гласати 2.500 чланова Академије.

Поред најбољег филма, биће проглашен најбољи редитељ, а у конкуренцији су Сузана Бир, Жан-Пјер и Лик Дарден, Аки Каурисмаки, Ларс фон Трир, као и Бела Тар, за филм Торински коњ.

За најбољу глумицу номиноване су Кирстен Данст, Сесил де Франс, Шарлота Гинсбург, Надежда Маркина и Тилда Свинтон, а за најбољег глумца Жан Дижарден, Колин Фирт, Микаел Персбрант, Мишел Пиколи и Андре Вилмс.

Европске филмске награде биће додељене и за сценарио, камеру, монтажу, сценографију и музику.

Међу номинованима за награду „Европско откриће", за најбољег дебитанта, налази се млади српски аутор Никола Лежаић са својим првим дугометражним играним филмом Тилва Рош.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво