Читај ми!

„Слободна зонa” у духу светске прекретнице

Прокријумчарен на USB меморији у једном колачу, „Ово није филм” иранског редитеља Џафара Панахија, који говори о једном дану његовог кућног притвора, отвориће овогодишњу „Слободну зону”. Фестивал ће бити појачан пратећим програмом, навео је селектор Рајко Петровић.

Остварењем иранског редитеља Џафара Панахија „Ово није филм", фестивал „Слободна зона" отвориће врата по седми пут.

До 9. новембра публика ће у Београду имати прилику да погледа 40 филмова који преиспитују најактуелније друштвене и политичке догађаје у свету.

Фестивал ће сутра у Дворани културног центра отворити славни глумац Мики Манојловић.

Прокријумчарен из Ирана на USB меморији, скривеној у колач, 75-минутни филм је приказ једног дана Џафара Панахија, који се налази у кућном притвору.

Ово није филм представља редитељев одговор на услове кућног притвора у којем се суочава са казном од шест година затвора. Аутор говори о свом случају, чита сценарио филма чије снимање иранске власти нису дозволиле и живи испред камере.

Џафару Панахију забрањено је да се у наредних 20 година креће слободно, режира и појављује у медијима.

„Сходно слогану 'Сутра' који указује на прекретницу на којој се свет налази, одабрани су филмови аутора који доносе проблеме и са којима се суочавају и појединци и планета", објаснила је селекторка фестивала „Слободна зона", рекла је Бранка Павловић, додајући да су све приче сврстане у четири целине.

Селектор фестивала Рајко Петровић нагласио је да ће овогодишња „Слободна зона" бити богатија за пратеће програме.

„Обележава се две деценије рада Фонда за отворено друштво уз филмове Видимо се у читуљи, Јанка Баљка и Полудели људи, Горана Марковића. Такође ће бити одржана и трибина са темом „Како култура може створити простор за слободне изборе и квалитетан развој друштва", истакао је Петровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво