Читај ми!

Драгојевић: Сукоб мишљења, не сукоб на улици

Уочи премијере „Параде“, редитељ Срђан Драгојевић истиче да није реч о провокативном остварењу, већ добронамерном и осећајном. Будући да је прави филмове који изазивају полемике и дискусије, аутор се нада да никаквих сукоба неће бити на улици, него сукобљавања мишљења.

Редитељ и сценариста Срђан Драгојевић, чије ће играно остварење Парада у понедељак бити премијерно приказано у Београду, рекао је Танјугу да то није провокативан већ „добронамеран, осећајан филм".

„Бојим се да то што се доживљава као провокативан, показује да нешто с нама није у реду", рекао је аутор духовитог и друштвено критичког филма о покушају организовања геј параде и о рађању људског разумевања између геј активиста и ратних ветерана приватно ангажованих да обезбеђују скуп.

Драгојевић је истакао да дубоко верује да уметност може да мења људе.

„Не верујем да може да мења свет, али некад се деси да може да мења значајан број људи", истакао је редитељ.

Према његовом мишљењу, о важним стварима треба да се отвори дискусија, а не остављати центрима моћи да одлучују.

„Правим филмове који изазивају полемике и дискусије. Оне су некада сувише гласне, некада пуне беса, али мислим да су увек потребне и увек резултирају неким плодом", нагласио је Драгојевић.

Сигуран да ће и овог пута бити доста полемике, аутор филма Парада нада се да сукоба неће бити на улици, него сукобљавања мишљења.

Коментаришући централну тему филма, Драгојевић је оценио да филм има „окосницу у односу, сукобу и сарадњи два потпуно различита света".

„Та окосница почива на карактерима Мише Самолова (геј активиста Радмило) и Николе Које (ратни ветеран Лимун) и то је прича коју сам имао у виду да све време држим конзистентно и јасно", прецизирао је аутор који потписује и режију остварења Ми нисмо анђели, Лепа села лепо горе, Ране.

Филм садржи и доста других актуелних тема, али само додирнутих.

„Често правим филмове тако да постоје други, трећи план који неко примети, неко не примети. Мени је драго кад се примети, али просто волим да просечна публика може да ужива у причи. Немам претензија да правим филм препун неких метафора, скривених значења. Не кажем да их нема, уграђујем их, али тако да то не омета нормалну публику", објаснио је редитељ.

„Заиста много волим да снимам и предивно ми је било што смо радили на Пагу, Рабу, Обровцу, у Битољу који глуми Босну и селима око Битоља која глуме Косово. Дивно ми је било и што сам први пут радио са глумцима из окружења. Освежавајуће је видети да постоји та огромна глумачка сцена и ван ове земље", напоменуо је аутор Параде.

„Будући да се осећам Југословеном, рођен сам у тој земљи, сви градови и државе бивше Југославије су ми драги, волим да идем тамо и онда је дивно кад снимајући филм просто живите ту своју идеју да ово јесте Југославија", закључио је Драгојевић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара