Читај ми!

„Цват липе на Балкану“ од недеље на РТС-у

Шта се догодило са сестрама Салом 30 година после Другог светског рата, гледаоци РТС-а моћи ће да прате од 30. октобра у серији „Цват липе на балкану“. Режију наставка саге о породици насталој у машти Гордане Куић потписује Иван Стефановић, а сценарио Ђорђе Милосављевић.

Прва епизода телевизијске серије према роману Гордане Куић Цват липе на Балкану биће емитована у недељу, 30. октобра, увече на првом програму Радио-телевизије Србије.

Серија од 13 епизода снимљена је у продукцији РТС-а и „Адреналина", а у извршној продукцији „Кошутњак филма".

Сценарио Ђорђа Милосављевића режирао је Иван Стефановић.

Радња серије смештена је у поратни Београд, од 1945. до 1962. године. Према синопсису, у доба великих послератних промена, док Београд вида ране настале у рату, једна породица покушава да сачува традиционалне вредности, али и да се прилагоди новом времену.

Цват липе на Балкану је прича о одрастању једне девојчице, њеној младости, пријатељствима, љубавима...

„Занимљиво је да причу временом преузима ћерка Бланки Салом чије одрастање, сазревање и прва сентиментална искуства у серији и пратимо", истакао је Милосављевић.

У серији сниманој четири месеца у Београду, Котору, Дубровнику је око 80 јунака - већина их је позната из Мириса кише на Балкану, с тим што је глумачка подела нова.

Редитељ Иван Стефановић као разлог за то наводи године ликова.

Мирис кише се бави ранијим периодом живота породица Салом и Кораћ, а Цват липе долази у другом делу њихових живота", нагласио је Стефановић.

„Она жели да остане верна својим принципима у тешким временима када човек мора да буде прилагодљив, а она је све само није прилагодљива", описала је лик Рики Салом Наташа Нинковић, глумица која је тумачи у другом делу приче Гордане Куић.

У великој глумачкој екипи осим Наташе Нинковић, су Весна Станојевић, Војин Ћетковић, Слободан Ћустић, Раша Буквић, Паулина Манов, Невена Ристић, Тијана Чуровић, Јаков Јевтовић, Маријана Пејатовић, Наташа Марковић, Предраг Смиљковић, Нина Јанковић, Дубравка Стојановић, Вања Милачић, Александар Срећковић, Марија Пикић, Феђа Стојановић, Бранка Пујић, Дара Џокић и други.

Продуцент је Зоран Јанковић, сценограф Јелена Сопић, костимограф Иванка Крстовић, композитор Корнелије Ковач, директор фотографије Милош Спасојевић, монтажер Петар Путниковић, а уредник Слободан Терзић.

Радња романа Цват липе на Балкану хронолошки се надовезује на први роман Куићеве Мирис кише на Балкану, који је прошле године екранизовао Љубиша Самарџић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво