Читај ми!

„Парада“, филм о исконским осећањима

Нови филм Срђана Драгојевића превазилази тему организовања геј параде и заправо се бави исконским осећањима, сматра један од главних протагониста Милош Самолов. Неколико дана уочи београдске премијере глумац истиче да је остварење намењено свима јер је у основи приче доброта човека.

Млади глумац Милош Самолов, који игра једну од главних улога у новом филму Срђана Драгојевића Парада, рекао је Танјугу да се у остварењу разматрају људска осећања и да је превазишло своју основну тему - организовање геј параде.

У филму група геј активиста чији је вођа Радмило (Самолов) жели да организује Параду поноса у Београду, али полиција одбија да обезбеди скуп, па се организатори обраћају власнику агенције за обезбеђење и ратном ветерану Лимуну (Никола Којо).

Пошто у Београду не може да сакупи екипу за заштиту параде, Лимун одлучује да је формира у региону.

Лимун и Радмило крећу на пут по земљама у којима је Лимун ратовао током деведесетих година 20. века.

Премијера Параде заказана је за 31. октобар у Центру „Сава", а Самолов сматра да је намењена „сваком ко има иоле жељу да погледа добар филм".

„Овај филм је о оним исконским осећањима, а то је доброта човека. Тако да је намењен апсолутно свима", истакао је Самолов, додајући да би га жанровски описао као неку врсту трагикомедије.

Коментаришући деликатност теме, глумац је приметио да то може, на први поглед, да представља проблем, јер живимо у „доста затвореној средини, која се некако годинама све више затвара".

„Срђан је то заиста маестрално написао. Тема којом се бави филм превазилази сам догађај о којем се у њему говори", оценио је Самолов.

Према његовом мишљењу, то је комплексна прича о томе како човека разне околности могу да промене.

„Пријатељство два човека која припадају различитим групама, имају различита интересовања и животна искуства, доводи до тога да се на крају све своди само на то ко је добар човек, а ко није. Мислим да је та универзалност сценарија, па самим тим и моје улоге, управо била најинспиративнија за игру и за размаштавање ликова", истакао је Самолов.

Осим рада са Николом Којом, Самолов је изузетно задовољан сарадњом са колегама из бивших југословенских република.

Драгојевић је за улоге ратних ветерана, некадашњих Лимунових противника, али и сарадника у илегалној трговини, ангажовао глумце из региона.

„Нисам ни знао за многе од њих, што је потпуно невероватно, с обзиром на то да смо некада живели у истој земљи и да се бавимо истим послом", рекао је Самолов.

Млади уметник нагласио је да је имао срећу да упозна Тонија Михајловског, великана македонског глумишта, браћу Навојец из Бјеловара, Дејана Аћимовића и Сашу Петровића из Сарајева.

У глумачком ансамблу Параде су и Горан Јевтић, Христина Поповић, Наташа Марковић, Младен Адрејевић, Реља Поповић, Радослав Миленковић, Анита Манчић, Бранимир Поповић и други.

Парада ће у биоскопској дистрибуцији бити од 3. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво