Читај ми!

Виенале, 49. пут

Пројекцијом финског филма „Л'авр“ отворено је 49. издање Филмског фестивала у Бечу. До 2. новембра на смотри популарно названој Виенале, биће приказано око 200 играних и документарних филмова.

Филмски фестивал у Бечу 49. пут је окупио љубитеље седме уметности и филмске раднике. На овогодишњем Виеналу, како се често назива велика аустријска филмска смотра, биће приказано око 200 играних и документарних остварења, а представиће се и гости - редитељ Дејвид Кроненберг, певач Хари Белафонте.

Част да отвори Фестивал у четвртак увече припала је остварењу финског редитеља Акија Каурисмакија Л'авр (Le Havre).

На Фестивалу ће бити приказана филмска остварења из целог света, међу којима и Имали смо папу Нанија Моретија, ирански филм Збогом Мухамеда Расоулофа, мини серија Милдред Пирс у којој глуми Кејт Винслет.

Око 100 документараца и кратких филмова из целог света, од Аргентине и Израела до Кине и египатског Трга Тахрир, употпуниће програм и биће приказани упоредо са ретроспективом француског редитеља Шантала Акермана.

Организатори су за крај смотре обезбедили Мартовске иде Џорџа Клунија.

Певач и друштвени активиста Хари Белафонте именован је за почасног госта, а на Фестивалу ће бити приказано неколико његових филмова, као што је Певај своју песму, у којој има улогу наратора.

Иако се не може упоредити са највећим филмским фестивалима попут Канског, Венецијанског или Берлинског, који привлаче велике звезде и на којима се додељују престижне награде, смотра у Бечу стекла је велику популарност током протеклих година.

Свако ново издање привлачи све већи број познатих имена, а карте се распродају у рекордом року.

Фестивал се завршава 2. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се