Читај ми!

Живот је филм

Под слоганом „Живот је филм“ од 24. до 28. октобра у Лесковачком културном центру биће одржан четврти Лесковачки интернационални фестивал филмске режије "LIFFE 2011". За прву награду под називом „Живојин Павловић“ надметаће се 13 остварења из Србије и земаља бивше Југославије.

Четврти Лесковачки интернационални фестивал филмске режије "LIFFE 2011" под слоганом „Живот је филм" одржаће се од 24. до 28. октобра у Лесковачком културном центру, најавио је на конференцији за новинаре у Београду селектор Фестивала Милан Шпичек.

Шпичек је рекао да ће Фестивал отворити министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић и да ће те вечери бити уручена Специјална награда глумцу Микију Манојловићу за допринос афирмацији српског филма у свету.

Након свечаног отварања биће приказан први филм у конкуренцији Мирис кише на Балкану Љубише Самарџића који ће са екипом филма такође доћи на отварање Фестивала.

„Овај фестивал има више функција, а најважније су популаризација филма и покушај да се надомести оно чега гледаоци имају све мање - биоскопа", истакао је уметнички директор Фестивала Дарко Бајић.

Према његовим речима, ово би могао да буде врло занимљив фестивал и да представља једногодишњи скуп свих редитеља који стварају будућност културних дела, која „комуницирају на овим просторима".

Током пет фестивалских дана у такмичарском програму биће приказано 13 филмова са простора бивше Југославије - четири из Србије, по два из Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније, по један из Црне Горе и Словеније и један ван конкуренције.

Домаћа публика ће бити у прилици да премијерно види пет остварења - Оркестар Пјера Жалице (Босна и Херцеговина),  хрватске филмове Ћаћа Далибора Матанића и Коко и духови Даниела Кушана, црногорски омнибус Љубав, ожиљци у режији Иване Ћетковић, Бранислава Милатовића, Милоша Пушоњића и Младена Вујачића и Панк није мртав македонског редитеља Владимира Блажевског.

На овогодишњем "LIFFE" фестивалу биће додељене три новчане награде за режију и две за глумачка остварења - за најбољег глумца и глумицу, а такође ће бити додељена и награда публике за најбољи филм.

Прва награда за режију ове године носи назив „Живојин Павловић".

Официјелни жири чине глумица Даница Максимовић (Србија), која је и председница жирија, редитељ Данило Шербеџија (Хрватска) и редитељ Андреј Кошак (Словенија).

Милан Шпичек је истакао да је жеља организатора да прикаже Лесковац као град коме је важан и филм, поред позоришта које већ има дугу традицију.

Заменик директора Лесковачког културног центра, Југослав Томић најавио је пратећи програм фестивала - изложбе филмских плаката из архива Југословенске кинотеке, фотографија Вукице Микаче „Без маске" и слика „Црно бели свет" аутора Миленка Михајловића и трибину „Екс Ју филм данас".

Фестивал ће затворити филм Монтевидео, Бог те видео, а екипа филма ће играти мали фудбал испред Лесковачког културног центра.

Покровитељ Фестивала је град Лесковац и Министарство културе Републике Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се