Финале Радивојевићеве трилогије

Са почетком у 20 часова остварење „Како су ме украли Немци“ биће премијерно приказано сутра у Центру „Сава“. Иако представља завршницу трилогије, која је редитељев лични исказ о времену од Другог светског рата до деведесетих, Милош Радивојевић не крије да има материјала и за четврти наставак, којим би заокружио пет деценија рада.

После филмова Буђење из мртвих и Одбачен, остварењем Како су ме украли Немци редитељ Милош Радивојевић завршава трилогију која је, како истиче, лични исказ о времену од Другог светског рата.

Уочи сутрашње београдске премијере, Радивојевић не крије да има материјала и за четврти наставак, којим би заокружио пет деценија рада.

„Можда нећу ни стићи да направим тај задњи филм. Мора се направити нека врста епилога, излаза из једног личног ћорсокака у једном страшном времену које нас је задесило", објаснио је редитељ.

Личну пројекцију света засновану на сопственом искуству овај бескомпромисни аутор започео је Буђењем из мртвих. Истином и искреношћу приповедао је о пропуштеним годинама, упрљаним судбинама појединаца и друштва, вративши нас у време бомбардовања Београда 1999-те и почетке грађанског рата.

Саосећање према људима који се нису уклопили ни у време транзиције, ни у околину, исказао је филмом Одбачен.

Финале којим Радивојевић затвара један круг, Како су ме украли Немци потрага је за коренима - од Другог светског рата до 90-тих.

„То је само покушај једне накнадне рецепције властитог живота, окружења, покушај успостављања једног новог контакта са самим собом путем филма", рекао је Радивојевић.

Кроз све три исповести налик на ауторов крик на филмској траци, провејава усамљени и зловољан јунак који, преиспитујући прошлост бежи од света и будућности - одлична креација Светрозара Цветовића.

Малим ауторским исказима који нису коштали много, Радивојевић је доказао да је победио све оне којима је исплативост основни критеријум филмског стварања.

Пројекција филма Како су ме украли Немци заказана је за 20 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се