Читај ми!

Још награда за српске филмове

Остварења „Непријатељ“ и „Синема комунисто“ поново су освојили симпатије жирија на међународним такмичењима. Филм Дејана Зечевића награђен је Златним рогом у Копру, а документарац Миле Турајлић тријумфовао је на смотри у Чикагу.

Српски филмови побеђују на међународним фестивалима.

Играно остварење Непријатељ добило је гран при Златни рог на Фестивалу европског и медитеранског филма у Копру у Словенији.

Жири је оценио да се филм издвојио у конкуренцији девет европских наслова „занимљивим сценаријем, сугестивном сценографијом и глумом, инспиративном фотографијом и вештим редитељским поступком".

Ово је 16. награда Зечевићевог ратног трилера, који је прошле седмице у главном програму највећег азијског фестивала, Бусан међународни филмски фестивал, имао своју инострану премијеру.

У причи о јединици за разминиравање која неколико дана после завршетка рата у БиХ проналази зазиданог човека у простору напуштене фабрике главне улоге поверене су Александру Стојковићу, Славку Штимцу, Вуку Костићу и Тихомиру Станићу.

Крајем месеца, остварење ће имати премијеру у још три државе, у главним програмима три значајне смотре у Котбусу (Немачка), Монпељеу (Француска) и Солуну (Грчка).

Филм Синема комунисто, редитељке Миле Турајлић, освојио је награду Златни Хуго за најбољи документарни филм на 47. Међународном филмском фестивалу у Чикагу.

Дебитантско остварење Турајлићеве било је у конкуренцији 15 документарних наслова, међу којима су и најновија дела чувених аутора попут Вима Вендерса и Вернера Херцога.

У образложењу жирија је наведено да Синема комунисто представља „фантастично прожимање форме и садржаја, при чему се кинематографија користи и као метафора и као средство причања ове јединствене националне и културне, али и личне историје".

Архивски и савремени материјал вешто је испреплетан стварајући истовремено интимно, али и универзално филмско остварење, оценио је жири.

Пројекције Турајлићевог филма, јединог филма из Србије на овогодишњем чикашком фестивалу, биле су распродате, а листови Чикаго ридер (Chicago Reader) и Тајм-аут (Тime Out) препоручили су публици да погледа причу о настанку југословенског „Холивуда Истока", златном добу и пропасти Филмског града у Београду.

Филм ће бити поново приказан 19. октобра, на завршној вечери фестивала у оквиру пројекција награђених дела.

Селекција овогодишњег издања манифестације, са више од 180 играних, документарних и краткометражних филмова, окарактерисано је као најквалитетније у протеклој декади.

Смотра у Чикагу је најстарији такмичарски филмски фестивал у Северној Америци. Основао га је 1964. године Мајкл Куца, као алтернативу комерцијалној холивудској продукцији која је преоладавала у тамошњим биоскопима.

Синема комунисто ће током октобра бити приказан у Лисабону (Португал), Бергену (Норвешка), Станфорду (Калифорнија) и Монпељеу (Француска), а у новембру су планиране пројекције на фестивалима у Аустралији, Шпанији, Немачкој, Холандији и Словачкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво