Читај ми!

„Добар отац - оптужница ћерке“ у „Рексу“

Истрага о прошлости и злочинима шефа београдског Гестапоа Бруна Затлера, коју је спровела његова ћерка, а документовао редитељ Јоаш Татари биће приказан 20. октобра у Културном центру „Рекс“. После пројекције „Добар отац - оптужница ћерке“ Затлерова ћерка одговараће на питања публике.

Филм Добар отац - оптужница ћерке Јоаша Татарија о једногодишњој истрази злочина шефа београдског Гестапоа, коју је спровела његова ћерка Беате Ниман, биће приказан 20. октобра у Културном центру „Рекс".

Након пројекције филма, Беате Ниман ће говорити о процесу кроз који је прошла истражујући злочине које је починио њен отац и одговарати на питања публике.

У потрази за истином о прошлости свог оца Бруна Затлера, који је као шеф Гестапоа у Београду био директно одговоран за убиства јеврејских жена и деце из логору на Сајмишту, први пут је дошла у Београд 2000. године.

Деценијама је породица Беате Ниман сматрала да Затлер није крив и да је лежао невин у затвору Демократске Републике Немачке као жртва неправедног комунистичког суда ДДР-а.

У почетку свог истраживања, са намером да оца постхумно рехабилитује, Беате Ниман је одмах након пада Берлинског зида предала захтев за преглед документације код институције задужене за чување аката и документације државне безбедности ДДР-а. Сазнање о језивим злочинима које је њен отац починио у СССР, Југославији и другим окупираним територијама, представљало је шок за Беате.

Документарни филм Добар отац - оптужница ћерке приказује жену која је спремна да бескомпромисно представи очеву мрачну прошлост, али и да није увек наилазила на разумевање.

Режисер Татари повезује документарне снимке Беатине истраге у узбудљиву причу, а чињеница да у остварењу не постоји спољни наратор или коментатор, чини га посебно аутентичним.

Филм је снимљен 2003. године и добио главну награду на Њујоршком фестивалу.

У Културном центру „Рекс" биће приказан са српским и енглеским титловима, а разговор са Беате Ниман ће бити симултано превођен на српски језик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво