Читај ми!

Пољски филм без глазуре

После пет година, Дани пољског филма поново у Београду. Амбасада Пољске у Београду и Културни центар од синоћ до 19. октобра, представљају 14 играних и анимираних филмова снимљених током протекле деценије. Нишлије очекује исти програм од 20. до 26. октобра.

Време када су Роман Полански, Анџеј Вајда и Кшиштоф Зануси суверено владали светском сценом и бранили боје пољског филма тешко да ће се ускоро поновити.

Ипак, судећи по међународним фестивалима и признањима у последње време, та кинематографија нашла се на узлазној путањи.

Домаћа публика током манифестације Дани пољског филма има прилику да види због чега је тако, Београђани од синоћ, а Нишлије од 20. октобра.

Програм обухвата седам дугометражних играних и седам кратких анимираних филмова, различитих тема и жанрова, снимљених у периоду од 2002. до 2011. године.

Пољаци годишње сниме око 40 филмова са просечним буџетом од милион и по евра, а не треба занемарити ни учешће у копродукционим пројектима.

Аташе за културу Амбасаде Пољске у Србији Дагмара Луковић истакла је да су се појавили нови, млади уметници који посматрају живот мало другачије.

„Ти редитељи имају потребу да се обрачунају са периодом комунизма, социјализма, сагледавају мало другачије стварност, можда без уметничке глазуре", нагласила је Дагмара Луковић.

За недељу пољског филма одабрана су остварења редитеља средње и млађе генерације.

Међу дугометражним играним филмовима различитих тема и жанрова издвајају се реалистична дела једног од најбољих савремених пољских синеаста Јана Јакуба Колског.

Венеција која говори о животу испод земље током другог светског рата и Јасминум, филм о тајном животу манастира.

Вредна помена је и снажна драма Ружица о односу власти у Пољској према надолазећим променама крајем шездесетих година 20. века. Атрактиван је и избор анимираних филмова с обзиром на добру позицију тог жанра у светским размерама.

Тако је за сам почетак овог малог фестивала одабран цртани филм Естерхази Изабеле Плучињске.

Смотра пољских остварења у Београду се завршава 19. октобра, док ће одабрана филмска дела аутора из Пољске нишка публика бити у прилици да погледа од 20. до 26. октобра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво