Читај ми!

„Тилва Рош“ кандидат за европског Оскара

За награду Европске филмске академије у категорији за најбољег дебитанта бориће се и остварење Николе Лежаића „Тилва Рош“. Свечана додала европских Оскара ове године биће одржана у Берлину, 3. децембра.

Филм Тилва Рош, дебитантско остварење редитеља Николе Лежаића, номинован је за награду Европске филмске академије у категорији за најбољег дебитанта у Европи током 2011. године, European Discovery - Prix FIPRESCI.

У истој категорији номиновано је још пет аутора, а екипа филма присуствоваће 3. децембра у Берлину свечаности проглашења победника и уручења награда, које се додељују и у другим категоријама: за најбољи филм, најбољег редитеља, глумца, глумицу... Номинације за остале награде биће објављене 5. новембра.

Номинација представља велики успех за редитеља и целу филмску екипу, али и за српску кинематографију уопште, будући да до сада за ту престижну награду – европски еквивалент америчком Оскару – није било номиновано много филмова из наше земље. 

Српску премијеру Лежаићево остварење имало је у Бору, месту у којем је и снимљено и из којег долазе редитељ и главни глумци.

Београдска премијера уприличена је 1. фебруара у препуном Дому синдиката, након чега су уследиле одличне критике стручне и шире јавности.

Пре приказивања пред домаћом публиком, Тилва Рош је освојио огромне симпатије иностране публике и критике, а са 17 награда на страним и домаћим филмским фестивалима једно је од најнаграђиванијих српских остварења у последњој деценији.

Ипак, највећа награда за екипу дошла је од публике, превасходно младих, који су остварење већ прогласили генерацијским филмом.

Приказиван је у биоскопима широм Србије, али и у Румунији, Мађарској, Босни и Херцеговини...

Продукцију филма Тилва Рош потписује филмска кућа „Кисело дете", а исти ауторски тим увелико припрема и два нова играна филма, која су на конкурсу Министарства културе добила финансијску подршку за реализацију.

Реч је о Непослушнима Мине Ђукић и Погледај ме, Кустурице Уроша Томића у којем ће Емир Кустурица играти себе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво