Читај ми!

Дани пољског филма у Београду и Нишу

Домаћа публика имаће прилику да се упозна са „захукталим“ пољским филмом на предстојећим Данима пољског филма у Београду и Нишу. Биће приказано 14 различитих остварења међу којима се истиче „Соба самоубица“, приказ последица зависности тинејџера од виртуелног света.

Манифестација „Дани пољског филма" биће одржана од 13. до 19. октобра у Београду и од 20. до 26. октобра у Нишу, у организацији Амбасаде Пољске у Србији и Културног центра Београда (КЦБ).

Програм обухвата седам дугометражних играних и седам кратких анимираних филмова, различитих тема и жанрова, снимљених у периоду од 2002. до 2011. године.

То је само део културних садржаја које Пољска приређује током свог председавања Европском унијом, рекле су на конференцији за новинаре у КЦБ секретар пољске амбасаде Агњешка Маршалек Гуња и специјалиста за културу, науку и информисање Дагмара Луковић.

Оне су подсетиле да је пољска кинематографија до пре 20 година била доста присутна у свету, па и у Србији, затим је настао „мрак", али је сада, како су оцениле, време за повратак на сцену.

Овога пута на отварању ће бити приказани анимирани филм Естерхази Изабеле Плучињске и играни Дан чудака Марека Котериског који на смешан и горак начин даје сатирични приказ просечног Пољака и савременог живота у Пољској.

Пажњу привлаче и играни филм Соба самоубица Јана Комасе, који је протеклог лета добио награду за режију на фестивалу на Палићу, а од анимираних Свитеж, награђен на Београдском кратком метру, иначе номинован за Оскара.

На програму су и два филма једног од најбољих пољских савремених редитеља Јана Јакуба Колског - Венеција и Јасминум у којима се на различите начине показује снага његвог стила, магијског реализма.

Пољска у последње време има стабилну продукцију од око 40 играних филмова годишње, с тим да су честе копродукције, а просечни буџет креће се од милион до 1,5 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво