Читај ми!

„Порекло створења“ најбоље на Балканими

Остварење „Порекло створења“ Флориса Кајка из Холандије тријумфовало је на осмом Европском фестивалу анимираног филма. Међу награђенима и „Кијамет“ Ивана Рамадана, „Галерија“ Роберта Проха, „Још једанпут!“ групе аутора из Русије и „Прилагођавање“ Петје Златеве.

Гран при награда „Нови Београд" на 8. Европском фестивалу анимираног филма Балканима 2011 припала је филму Порекло створења Флориса Кајка из Холандије.

Награда се састоји од дипломе, трофеја „Лепенац" и новчаног износа у висини од 130.000 динара, саопштено је у суботу увече у Дому културе Студентски град, на затварању Фестивала.

Одлуку је донео међународни жири у саставу Наталија Дабижа, Алексеј Алексејев и Растко Ћирић.

За најбољи филм Југоисточне Европе проглашен је Кијамет Ивана Рамадана (Босна и Херцеговина), коме су припали диплома, трофеј „Лепенац" и новчани износ од 100.000 динара.

Међународни студентски жири, у саставу Дејан Дабић, Јана Ондикова и Никола Ђурић, награду за најбољи филм студентског такмичарског програма доделио је равноправно филмовима Галерија Роберта Проха (Пољска) и Још једанпут! групе аутора из Русије. Аутори ових остварења поделиће новчани износ у висини од 70.000 динара.

Специјалну награду жирија добила су остварења Прилагођавање Петје Златеве (Бугарска), Adveniat regnum meum Стефани Катје Ернст (Немачка) и Мост Дине Велковскаје (Русија).

Награда Зиоптик додељена је филму Огледало Ивана Стојковића (Србија), награда САЕ Института Београд остварењу Живот у раму Марице Кицушић (Србија), а признање за најбољу школу Центру за експерименталне кинематографије из Италије.

Награду Јежева бодља, коју додељује лист Ошишани Јеж, добио је Томер Есхед (Немачка) за филм Фламинго понос, а награду српског огранка АСИФЕ остварење Ретке врсте Светлане Тугајбеје (Русија).

На 8. Балканими, која је одржана од 4. до 8. октобра, приказано је око 300 филмова из 25 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво