Читај ми!

„Артиљеро“ - нова прича о фудбалу

Прича о младом заљубљенику у најважнију споредну ствар на свету, који има сан да свог идола Немању Видића из „Манчестер јунајтеда“ врати у „Звезду“ пред домаћом публиком ће бити крајем јануара. Главне улоге у филму „Артиљеро“ Срђана Анђелића поверене су Петру Божовићу, Николи Ђуричку и Небојши Глоговцу.

Филм и фудбал - две различите уметности директно и индиректно, често су спајане у историји наше кинематографије. У последње време, као инспирација, најспореднија ствар на свету веома је присутна међу домаћим ауторима. О фудбалу, играчима и навијачима, снимају се и документарни и играни филмови.

Нови талас о фудбалским херојима пре неколико година покренуо је Кустурица документарцем о Марадони, а наставио Дарко Бајић причом о Дејану Рамбу Петковићу. У раскошном играном стилу филмом Монтевидео, Бог те видео Драган Бјелогрлић подсетио нас је на пионире нашег фудбала. Говорило се и о антихеројима.

Ангажовано остварење Шишање Стевана Филиповића бавило се последицама навијачког екстремизма, а сада је на ред дошла тема искрене љубави навијача према једном фудбалеру.

У новом играном филму Артиљеро редитеља и сценаристе Срђана Анђелића, који се снима у Београду, идол младих навијача је Немања Видић, а главни јунак 17-годишњак који има фудбалски сан да у „Црвену звезду", тим за који навија, из „Манчестер јунајтеда" врати славног играча, свог хероја.

„Криза у фудбалу је паралелна са кризом у друштву. Кад је 'Звезда' била првак света, ми нисмо живели лоше. Кад смо кренули да силазимо низ степенице, тако је и фудбал постајао све блеђи и блеђи", оценио је редитељ и сценариста Срђан Анђелић.

Према његовим речима, ипак, није реч о филму о фудбалу јер је тема више криза у којој нема хероја и идола на кога би се људи угледали.

Немања Видић највероватније ће се и сам наћи у мањој улози у филму. Поред младих глумаца играју Пеђа Бјелац, Петар Божовић, Никола Ђуричко и Небојша Глоговац.

Глоговац игра бившег вођу навијача који је разочаран одустао од одлазака на утакмице.

„То је жал за младост, жал за лепим временима када је фудбал био добар, занимљив и успешан, а сада није. Због носталгије за тим бољим временима ми сада правимо филмове о фудбалу", рекао је Глоговац.

Назив филма Артиљеро преузет је из сленга бразилских навијача и односи се на неког ко погађа циљ. Да ли ће екипа која ствара ову херојско-романтичарску филмску акцију погодити укус гледалаца, сазнаћемо већ крајем јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво