Читај ми!

Документарац у част Неди Арнерић

Наградом „Павле Вуисић“ прошле године крунисана је четири и по деценије дуга каријера Неде Арнерић, што је био повод за настанак монографије и документарног филма. У ексклузивном интервјуу за РТС прослављена глумица истиче да и после признања за животно дело очекује добре улоге.

Глумачка каријера звезде југословенског и српског филма Неде Арнерић, дуга четири и по деценије, крунисана је 2010. године једном од најзначајнијих филмских награда „Павле Вуисић", која се додељује на Фестивалу глумачких остварења у Нишу.

То признање било је повод за настанак монографије из пера Весне Милић и документарног филма у оквиру едиције Личности и догађаји „Центар филма".

Да је рођена у западној Европи звала би се Ана Карина или Изабел Ипер. До краја урбана, а то значи слободна. Лепа, интелигентна, продуховљена, жена са истанчаним осећајем за уметност – то су о Неди рекли они који је познају.

„Неда Арнерић је жена у позним средњим годинама, која себе још сматра младом и која још има оптимизма. Јован Ћирилов ми је рекао да сам највећи оптимиста међу песимистима", објаснила је како себе доживљава популарна глумица.

Од Сна, Јутра и Поднева Пурише Ђорђевића, који је открио када је имала 13 година, Вишње на Ташмајдану, преко Ужичке Републике, Ко то тамо пева, Варљивог лета 68, до Ма није он такав.

„Кад сам добила ову награду, ја сам мислила да ми је прерано уручују, јер просто осећам се још врло потентно и моћно да радим добре улоге", нагласила је Арнерићева.

Свет се вртео око ње и она око света. Марија Шел хтела је да направи европску звезду од младе глумице. Снимала је од Француске, Италије, Шпаније до Америке, а онда се вратила у Београд.

Прекретницу, после које више није била „мала Неда", донела јој је улога пливачице маратонке у македонском филму Исправи се Делфина.

„То је прва 'носећа', главна женска улога коју сам добила у својој каријери и било ми је јако тешко. Први пут сам радила озбиљно на тој улози и схватила да је глумачки позив диван и озбиљан", истакла је 58-годишња уметница.

Снимала је са свима који суверено владају редитељским занатом. Ипак, један аутор ју је највише глумачки обликовао.

На телевизији је најбоље

„Многи ће се наљутити, али ја морам да кажем да је то, ипак, Лордан Зафрановић. Мислим да сам радећи са њим два филма научила много више него радећи педесет других филмова", истакла је глумица која је у свет филма закорачила давне 1966. године.

У Неди Арнерић и телевизија има драгоценог сарадника, иза ње су улоге у свим играним ТВ жанровима од Невена и Полетарца, преко Отписаних, до Горких плодова.

„Телевизија је нешто између позоришта и филма и ту се најбоље и осећам", открила је Неда.

На крају се намеће логично питање – да ли након четири и по деценије испуњене са више од стотину улога, постоји још изазова?

„Изазов је да свој живот проведем у што већем миру, до краја", објаснила је Неда Арнерић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара