Читај ми!

ФЕСТ доноси 75 премијера

Јубиларни 40. међународни филмски фестивал ФЕСТ, биће одржан од 24. фебруара до 4. марта у Београду и представиће 75 премијера у оквиру омажа и ретроспектива. У главном програму биће приказана остварења са овогодишњег Канског фестивала, а као специјална гошћа појавиће се глумица Сали Калерман.

На Торнику, највишем врху Златибора, промовисан је јубиларни 40. Међународни филмски фестивал ФЕСТ.

Тачно пет месеци пре Фестивала, који је до сада имао четири милиона гледалаца, све је готово спремно и најављен први сет филмова који ће бити приказани од 24. фебруара до 4. марта наредне године у Београду.

„Осамдесет посто посла је већ завршено, а на питање зашто је прес конференција на предивном Торнику, на врху Златибора од скоро 1.500 метара, па из простог разлога јер мислимо да је ФЕСТ фестивал високог угледа", рекао је директор Дирекције Феста, Милош Параментић.

ФЕСТ ће представити 75 филмова у премијерном програму и око 30 остварења у оквиру омажа и ретроспектива, изјавио је на конференцији за новинаре Параментић.

Директор је рекао да је највећи део филмова већ откупљен и изразио уверење да ће наредни програм бити квалитетнији од претходног.

Селектор ФЕСТ-а Иван Карл рекао је да се јубиларни ФЕСТ по концепту неће разликовати од претходног издања, па ће поново понудити публици „путовање светом за 10 дана".

„Посетиоци ће моћи да погледају све оно што је обележило кинематографску годину за нама и што је пресек светске продукције", истакао је Карл, који је програм припремио заједно са уметничким директором Бором Анђелићем.

Карл и Параментић су изразили очекивање да ће предстојећи ФЕСТ успети да достигне број од 100.000 продатих улазница, коме се сваке године приближе.

У главном програму биће приказана остварења са овогодишњег Канског фестивала Дрво живота Теренса Малика, Дабар Џоди Фостер, Авр Акија Каурисмакија, Дечак са бициклом браће Дарден, Меланхолија Ларса фон Трира, Кожа у којој живим Педра Алмодовара.

Међу већ обезбеђеним филмовима су и Мора бити то место Паола Сорентина, War Horse Стивена Спилберга, Бољи живот Криса Вајца, Надер и Симин Ашгара Фархадија, Restless Гас Ван Санта.

Са Венецијанског фестивала у Београду ће бити приказани филмови Carnage Романа Поланског, The Ides of March Џорџа Клунија, А Dangerous Method Дејвида Кроненберга, Dark Horse Тода Солондза и Мадонин редитељски деби W.Е.

Такмичарски програм „Европа ван Европе" обухватиће осам филмова из осам земаља. Од домаћих остварења публика ће моћи премијерно да погледа Топ је био врео редитеља Слободана Скерлића и Доктор Реј и ђаволи Динка Туцаковића.

Поводом јубилеја ФЕСТ-а, у припреми је луксузна монографија Ивана Карла, коју ће објавити Дирекција ФЕСТ-а и ЈП „Службени гласник".

Карл је захвалио Новинској агенцији Танјуг, Центру „Сава" и РТС-у на драгоценој документацији која му је била на располагању

Једна од гостију ФЕСТ-а биће Сали Калерман, глумица која је играла у филму М.А.S.H., првом остварењу које је приказано на ФЕСТ-у.

„Србија више нема филмско тржиште и не можемо очекивати да дођу велике звезде", објаснио је Параментић.

Дирекција ФЕСТ-а ове године обележава 10 година, па ће тим поводом 17. октобра у Коларчевој задужбини бити приређен концерт џез и филмске музике, а наступиће секстет Јована Маљоковића са солисткињама Аном Софреновић, Јеленом Теунис и Анђелком Симић.

Најзаслужнијим институцијама, партнерима и појединцима, Дирекција ФЕСТ-а доделиће 19. октобра у Скупштини града 15 сребрних и 10 златних плакета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара