Читај ми!

Немачки филмови о катастрофама у ДКЦ-у

Остварења о природним катастрофама, као и оним изазваним људским деловањем на програму су фестивала „Дани који долазе - филмови о катастрофама“. Од 22. до 26. септембра у Дворани Културног центра Београда биће приказано девет филмова насталих у периоду од 1943. до 2010. године.

Фестивал немачког филма под називом „Дани који долазе - филмови о катастрофама" биће одржан у Дворани Културног центра Београда (КЦБ) од 22. до 26. септембра.

Како су најавили представници Гете института, програм су одабрали водећи немачки филмски критичари Бернд Будер и Волфганг Хамдорф.

Природне катастрофе и политички догађаји који узрокују појаву катастрофа или смак света као теме имају дугу традицију у историји филма.

Гете институт, у сарадњи са КЦБ-ом, приказује избор познатих и мање познатих филмова са наведеним темама.

Предвиђено је да на Фестивалу буде приказано укупно девет остварења насталих у периоду од 1943. па све до 2010. године.

Остварење које ће отворити Фестивал је научно-фантастична драма Ларса Краумеа Дани који долазе и може се протумачити као студија менталитета немачке нације и њених страхова од будућности.

На програму је и Титаник у режији Вернера Клингера и Херберта Зелпина из 1943. године. Занимљиво је да остварење, због могућности да буде протумачен као најава надолазеће пропасти Трећег рајха, у немачким биоскопима није био приказан.

Својеврсну премијеру имаће Фасбиндеров филм Свет на жици из 1973. године, који траје чак 205 минута. Реч је о остварењу које многи познаваоци филмске уметности сматрају претечом култуног Матрикса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво