Читај ми!

Случај „Валдхајм“ на насловној страни IMDB

Филм „Валдхајм - Скривено зло“ Данка Васовића уврштен је на насловну страну највећег светског сајта за љубитеље филма IMDB. Остварење које је део збирки два меморијална музеја холокауста и прошле године награђено на првом Њујоршком филмском фестивалу још није виђено у Србији.

Највећи светски сајт за љубитеље филма IMDB (Internet Movie Database), који месечно региструје више од милијарду посета, уврстио је филм Валдхајм - Скривено зло Данка Васовића на насловну страну.

IMDB је највећа база података о филму, која према речиима уметничког директора Југословенске кинотеке Динка Туцаковића, дневно има 57 милиона посета, а током једног месеца то је знатно изнад милијарду кликова.

„Познајући Васовића, он није могао да 'купи' место на насловној страни сајта IMDB тако да сам сигуран да их је за филм заинтересовала суштина - Васовићеви докази о Курту Валдхајму", рекао је Туцаковић агенцији Бета.

Према Туцаковићевој оцени, IMDB је „највећи, референтни сајт за љубитеље филма, најрелевантнији филмски изворник, и оно што је Википедија за тинејџере то је IMDB за филмске професионалце".

„Филм Васовића IMDB није узео због уметничких вредности, већ због његове суштине и свакако да је због будућности важно да се виде и материјали који доказују да је бивши први човек УН Курт Валдхајм био и ратни злочинац, који је многе српске, ромске и јеврејске породице завио у црно", истакао је Горан Такач, продуцент филма Валдхајм - Скривено зло.

„Лично сам знала да је Валдхајм био умешан у ратне злочине, али нисам знала за детаље злочина у Јасеновцу које је Васовић тако педантно истражио", нагласила је извршна директорка Меморијалног музеја холокауста у Мајамију Шерон С. Хоровиц у изјави за Бету.

Директорка Хоровиц уврстила је филм Валдхајм - Скривено зло у сталну поставку филмова који се приказују гледаоцима у том музеју.

Остварење Данка Васовића говори о злочину Немаца и усташа на Козари и у логору Јасеновац као и о скривеном учешћу бившег генералног секретара УН и председника Аустрије, Курта Валдхајма, у тим злочинима.

„Препоруке Музеја 'Јад Вашем' у Јерусалиму и Меморијалног музеја холокасута у Мајамију најјаче су препоруке које један аутор може да добије, јер филм анализирају експерти који га, уврштавајући га у поставке, у потпуности прихватају као ново откриће и непознате историјске чињенице о томе да је Курт Валдхајм одговоран за злочине на Козари и у Јасеновцу", рекао је Васовић.

Прошле године филм Валдхајм - Скривено зло приказан је у званичној конкуренцији првог Њујоршког филмског фестивала и добио је специјалну награду. Приказан је и на Тајмс скверу у центру Њујорка.

„Добијам признања у иностранству, а филм ми не приказују у Србији. Приказан је усред Њујорка на Тајмс скверу, уврштен је у збирке два музеја холокауста. Не разумем зашто за филм нема интереса у Србији, није ваљда да још морају да ћуте о Валдхајму", рекао је Васовић.

Према његовим речима, Валдхајм је тврдио да није директно учествовао у извршењу злочина.

„То га не оправдава, јер је био припадник машинерије смрти, и уместо да такав човек доспе на суд он је био на челу Уједињих нација", додао је аутор филма.

Васовић је имао велику подршку Симона Визентала, ловца на нацистичке ратне злочинце.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво