Читај ми!

Почиње Фестивал у Сан Себастијану

Најстарија и најпрестижнија смотра филмских остварења на шпанском говорном подручју, Фестивал у Сан Себастијану, отвара врата 59. пут. До 24. септембра за Златну шкољку бориће се 16 филмова међу којима је највише наслова аутора са Далеког истока.

Међународни филмски фестивал у Сан Себастијану почиње данас, а у конкуренцији за главну награду смотре највише је азијских остварења, преноси Франс прес.

Фестивал, који траје до 24. септембра, најстарији је и најпрестижнији на шпанском говорном подручју.

Ове године, јапански, јужнокорејски и кинески филмови који су у званичној такмичаској селекцији привлаче велику пажњу.

У трци за Златну шкољку, главну награду Фестивала, укупно је 16 остварења.

Хироказу Кореда, једно од најважнијих имена јапанског филма, у такмичарској селекцији представиће се филмом Кисеки (Желим) о дечаку који је због развода својих родитеља одвојен од брата.

Филм 11 цветова кинеског редитеља Ванга Ксиаошуаија је још једна прича о рањеном убици који од дечака тражи помоћ.

Из Јужне Кореје у Сан Себастијан стиже и Ким Ки-дуково остварење Амен, прича о жени која тражи свог дечка по целој Европи али када је силују и опљачкају мора да бежи од нападача.

Америчка глумица и оскаровка Френсис Мекдорманд председава жирију 59. издања Фестивала.

Кулминација смотре биће светска премијера Недодирљивих (Intouchables) комедије француског дуа Ерика Толедана и Оливијеа Накаша, која ће означити крај овогодишњег дружења у Сан Себастијану.

Једној од најцењенијих глумица у Холивуду Глен Клоуз током Фестивала биће уручена награда за животно достигнуће.

Публика неће остати ускраћена да је види на делу јер ће 64-годишња уметница представити филм Алберт Нобс у којем тумачи лик жене која је у Ирској 19. века приморана да се прерушава у мушкарца како би добила посао у хотелу.

Глен Клоуз ће награду Доностиа добити у недељу, 18. септембра. Признање се додељује од 1986. године и међу претходним добитницима су Грегори Пек, Бети Дејвис, Сузан Сарандон, Мерил Стрип, Ричард Гир и Вуди Ален. Џулија Робертс је прошлогодишња добитница.

Фестивалу ће присуствовати и француска глумица Катрин Денев која ће учествовати на ретроспективи дела Жака Демија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво