Читај ми!

Сутра премијера филма „Мирис кише на Балкану“

Остварење о лутању једне сефардске породице и забрањеним и наметнутим љубавима премијерно ће бити приказано 14. септембра у 20.30 у Центру „Сава“. Филм је настао од материјала са снимања истоимене серије која је била приказивана на РТС-у.

Мирис кише на Балкану редитеља и продуцента Љубише Самарџића је прва филмска трилогија у Србији, снимљена од обиља материјала који је настао приликом продукције истоимене успешне серије према роману списатељице Гордане Куић.

Филм ће премијерно бити приказан 14. септембра у 20.30 у Центру „Сава".

Прича филма Мирис кише на Балкану дешава се од 1914. до 1918. године и носи са собом делић историјског значаја о прекретници у општој историји јеврејског народа. Љубиша Самарџић је желео да овим филмом и серијом добије уметнички документ о свету који нестаје, о лутању бројне сефардске породице Салом, која се из рата у рат осула и расула.

Први светски рат, зачет у Сарајеву 1914. године на православни празник Видовдан, означава почетак краја једног начина живота.

Нова генерација младих људи, било које вере, те и Јевреја, била је спремна да мења обичаје, свет и свест, и прихвата промену дотадашњих тврдокорних породичних норми. Ово спајање са „другима" је смисао и теза ове необичне, аутентичне и у свему савремене породичне саге.

Мирис кише на Балкану је, како каже Љубиша Самарџић, „пројекат од општег, цивилизацијског, културног и уметничког значаја, о суживоту као смислу и личној животној срећи."

Списатељица Гордана Куић је о сарадњи са Љубишом Самарџићем изјавила: „Филмове је направио изврсно. Задивио ме је начин на који је Љубиша радио са глумцима, та његова мирноћа и стрпљивост!"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара