Читај ми!

Режија опчинила и Шербеџију

После холивудских глумаца и Раде Шербеџија постаје режисер! По завршетку Венецијанског фестивала, где представља италијанску драму „Ја сам Ли“, славни уметник иде у Македонију да би глумио у остварењу Дарка Митревског, а затим се припремио за прве режисерске задатке у „Ослобођењу Скопља“, најављује Шербеџија у интервјуу за РТС и наглашава да треме и страха нема.

Филмови на тему емиграната скренули су пажњу на венецијанском Лиду. Међу њима снажна, емотивна и потресна драма Ја сам Ли (Io Sono Li).

Рафинирано снимљена, без патетике приповеда о пријатељству и платонској љубави рибара, који се након Титове смрти преселио из Пуле у Италију, и кинеске емигранткиње.

Филм из програма „Дани аутора" добио је све похвале као и Раде Шербеџија који од Холивуда до старог континента углавном игра емигранте.

Страни акценат и у Америци и у Италији „кривац" је што глумцу нуде улоге досељеника.

За Венецијански фестивал Радета Шерберџију везује филм Пре кише Милча Манчевског, који је 1994. године добио Златног лава. Главна улога у том остварењу глумцу је отворила врата светске сцене. 

Највећа звезда са простора бивше Југославије у свету, једини је и представник региона на Мостри. Многи се питају зашто филмови из земаља Југосточне Европе нису више присутни.

„Венеција, Кан, Берлин... Сви су се окренули тржишту и маркету и за њих је велика ствар када дођу велика имена, велики филмови. Права атмосфера уметичког филма и фестивала некако се изгубила. Још покушавају да између шест-седам великих блокбастера позову неки арт филм из неке чудне мале земље. Али, очито, то није баш пракса", објаснио је искусни глумац.

Недавно се о Шербеџији говорило у готово свим медијима када је на Брионе довео Анђелину Џоли, у чијем редитељском првенцу Земља крви и меда игра једну од насловних улога.

Према речима славног уметника, то је љубавна прича између Србина и муслиманке.

„Ја играм његовог оца, врло занимљив лик. Уживао сам радећи са Анђелином", истакао је Шербеџија и најавио да ће ускоро и сам закорачити у редитељске воде.

„Спремам се режирати свој први филм следеће године у Македонији, Ослобођење Скопља. Није ме страх и немам трему јер имам толико искуства и знам доста о камери и свему томе", рекао је 65-годишњи уметник.

Тренутно не спрема нову улогу у Холивуду, већ ужива у малим уметничким филмовима.

Након Венеције, Раде Шербеџија путује у Македонију где ће глумити у филму Треће полувреме, Дарка Митревског.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара