Читај ми!

Питање оправданости злочина из части

Умај је Туркиња рођена у Немачкој, али се удала у Истанбулу за човека који је злостављао. Заједно са сином бежи у Берлин код родитеља који сматрају да дете треба, према традицији, да припадне оцу... Дебитантско редитељско и продуцентско остварење глумице Фео Аладаг од данас се може погледати у београдском ДКЦ-у.

Немачка драма Странци сценаристкиње и редитељке Фео Аладаг од данас ће бити на редовном биоскопском репертоару Дворане Културног центра Београда, најављено је из београдске дистрибутерске куће „Синефест".

Филм Странци био је немачки кандидат за награду Оскар Америчке филмске академије, а најзначајнија признања добио је на фестивалима у Берлину, Монтреалу, Анжеу, Калгарију, Келну, Сао Паолу и Њујорку.

Филм се бави темом „злочина из части" и заснован је на истинитим причама које нису нимало ретке у породицама с имиграционим наслеђем.

Главна јунакиња Умај је Туркиња која је рођена у Немачкој, али се удала у Истанбулу и у том браку родила сина Чема. Међутим, брак јој се претворио у пакао, због чега се са сином враћа у Берлин код родитеља.

Тек тада почиње њена велика борба јер родитељи, оптерећени традицијом, одлучују да унука врате оцу у Турску.

Странци су дебитантско редитељско и продуцентско остварење телевизијске глумице Фео Аладаг, а главну улогу у филму тумачи Сибел Келили, која се прославила у филму Фатиха Акина Главом кроз зид.

За улогу Умај добила је највеће немачке филмске награде, као и награде на фестивалима у Маракешу, Нирнбергу и „Трајбека" фестивалу у Њујорку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара