Читај ми!

Златни торањ филму Андреаса Дрезена

Остварење „Заустављен на путу“, немачког редитеља Адреаса Дрезена тријумфовало је на Фестивалу на Палићу. Међу награђенима и аутори остварења „Соба самоубица“, „Елена“ и „Пунолетство“. Уручењем награда затворено 18. издање Фестивала европског филма.

Награду Златни торањ за најбољи филм на 18. Фестивалу европског филма на Палићу добио је филм Заустављен на путу немачког аутора Андреаса Дрезена.

Одлуку је саопштио председник жирија Горан Марковић, који је рекао да је Дрезенов филм награђен за дубоко разумевање људскости.

Немачки редитељ желео je да истражи шта смрт заиста значи за човека који је фатално оболео и за његову породицу.

„Нигде не умире толико људи као на филму, а никоме није стварно стало до смрти филмских ликова. Ми смо, међутим, хтели да се суштински запитамо шта то заиста значи у свакодневном животу и у практичном смислу", рекао је Дрезен на конференцији за новинаре пре него што су објављене награде.

Заустављен на путу приказује средовечног човека, запосленог, ожењеног, оца двоје деце, којем лекар саопштава да има малигни тумор на мозгу који се не може оперисати и да му је остало свега неколико месеци живота, уз прогресивно смањење виталних функција.

После првобитног шока, породица се организује и заједно пролази кроз болно искуство, кроз фазе нежности, очаја, гађења, страха, мирења са судбином, набављања практичних помагала, различитих контаката са рођацима и пријатељима, до самог краја.

Дрезен је рекао да је пола године са сарадницима на сценарију истраживао ову тему, разговарао са многим лекарима, од којих неки и играју у филму.

У глумачкој екипи били су познати и непознати глумци који нису имали написане реплике, већ само основну линију сцене која се снима, што је допринело да филм делује аутентично.

Дрезен сматра да филм није мрачан и да публици може донети и олакшање, а то је био и утисак већине гледалаца на Летњој позорници на Палићу.

„Можда је потребно да прођемо кроз тешка осећања како бисмо се ослободили страха од смрти, која је део живота баш као и рађање", објаснио је аутор познат посетиоцима Палићког фестивала и по одличном филму о физичкој љубави у позном добу Седмо небо из 2008. године.

Заустављен на путу премијерно је приказан ове године у Кану где је награђен у прогаму „Известан поглед", затим у Карловим Варима, а премијеру у Немачкој имаће у новембру.

Палићки торањ, награду за најбољу режију добио је пољски уметник Јан Комаса за филм Соба самоубица.

Специјално признање жирија припало је руском редитељу Андреју Звјагињцеву за филм Елена.

Жири критике је награду за најбољи филм из селекције „Паралеле и судари" доделио турском филму Пунолетство редитеља Серена Јудјеа.

Свечаним проглашењем и уручењем награда означен је завршетак Фестивала на којем је од 16. јула у такмичарским и пратећим програмима приказано око 80 филмова из 30 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара