Читај ми!

Три деценије славе Индијане Џонса

Свет је пре тачно тридесет година упознао археолога Индијану Џонса. Стивен Спилберг и Џорџ Лукас удружили су снаге и снимили филм који је оживео авантуристички жанр кроз догодовштине јунака којег је тумачио Харисон Форд.

На данашњи дан пре пуне три деценије у америчким биоскопима премијерно је приказан први део серијала Индијана Џонс Отимачи изгубљеног ковчега.

Режисер Стивен Спилберг је 1975. године филмом Ајкула увео летњи блокбастер, а Џорџ Лукас га је, две године касније, усавршио Ратовима звезда.

Два редитеља су потом удружила снаге и 1981. године снимила филм који ће оживети авантуристички жанр правом дозом акције и хумора.

У филму чија се радња одвија тридесетих година 20. века, археолог Џонс покушава да пронађе митски заветни ковчег пре нациста који желе да га искористе како би своју војску учинили непобедивом.

Прва три дела серијала о популарном археологу имала су једноставну али упечатљиву причу, довољно хумора, романсе и авантуре да привуку публику.

Четврти део, снимљен 2008. године, није достигао успех првих остварења о Индијани, али упркос томе у филмској индустрији однедавно се прича да би и пети део могао да угледа светлост дана.

Лист Ентертејнмент викли пише да је први део серијала, почев од смрти Алфреда Молине, па све до злокобног последњег снимка складишта, савршена забава и тип филма који у поређењу са филмским ремек-делима истински припада музеју филма.

Филм је зарадио 209 милиона долара, што је била изузетно велика сума за Реганову Америку, Форд је постао један од најисплатљивијих глумаца, а Спилберг и Лукас велике филмске иконе.

Уочи 30. годишњице премијере филма, бич који је коришћен у филму стављен је на аукцију и процењен је на 50.000 фунти.

Амерички институт за филм је 2003. године прогласио Индијану Џонса другим највећим филмским херојем.

Такође, археолог којем је Форд удахнуо живот 2010. године био је други на листи највећих фиктивних ликова свих времена после Шерлока Холмса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије