Почели „Филмски сусрети“ у Нишу

Пројекцијом филма Горана Паскаљевића „Медени месец“ и свечаним отварањем почели „Филмски сусрети“ у Нишу. Током наредних шест дана у званичном програму биће приказано 14 филмова, а жири ће одлучивати о осам добитника фестивалских признања. Вечерас су на програму филмови „Жена са сломљеним носем“ и „Ма није он такав“.

Предајом кључева града глумцима и ватрометом изнад Тврђаве, у Нишу су синоћ отворени „Филмски сусрети", 45. смотра глумачких остварења домаћег играног филма.

„Драги глумци, 45. пут Тврђава је наша", рекла је председница жирија Љиљана Драгутиновић на отварању након што јој је градоначелник Ниша Милош Симоновић симболично предао кључеве града.

Фестивал је отворило најновије остварење Горана Паскаљевића „Медени месец", а прве вечери посетиоци су могли да виде и филм „Кењац" Антонија Нуића.

До 26. августа на Летњој позорници у оквиру Тврђаве и у сали Дома војске биће приказано 14 филмова у званичној такмичарској конкуренцији.

Вечерас су на програму филмови „Жена са сломљеним носем" Срђана Кољевића и „Ма није он такав" Мирослава Петковића.

После уручења награда биће приказан бугарски филм „Свет је велики и спасење је иза угла" Стефана Командарева са Предрагом Микијем Манојловићем у главној улози.

Нишки фестивал има и богат пратећи програм, а организатор смотре, Нишки културни центар, посебно издваја одржавање симпозијума са темом „Третман глумца у филмским часописима".

Новина Фестивала је да су се у званичном програму нашла и остварења у којима је Србија учествовала као мањински копродуцент.

Према речима директора Фестивала Срђана Савића, на тај начин се ни на који начин не заобилази српско глумиште нити деградира српски филм.

„Са друге стране, имамо прилику да гледамо врхунске наступе српских глумаца у истим тим филмовима јер је то био један од критеријума", нагласио је Савић.

Чланови жирија „Филмских сусрета" ове године су Љиљана Драгутиновић (председница), Горан Шушљик и Паулина Манов, потврдила је раније уметничка директорка Фестивала Горица Поповић.

Носилац Гран прија „Наиса" (Naissa) добиће 180.000 динара, док ће тумач најбоље мушке улоге и најбоље женске улоге, осим признања „Цар Константин" и „Царица Теодора", примити по 130.000 динара.

Носиоцима повеља припашће по 100.000 динара, а најуспешнијем дебитанту награда од 80.000 динара.

Прошле године установљено је и признање које се додељује најбољем страном глумцу који игра у домаћем филму.

Награда „Павле Вуисић", коју додељује Удружење филмских уметника Србије, ове године биће уручена глумици Неди Арнерић.

Свечаном отварању Фестивала присуствовали су заменик председника Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић и министар културе Небојша Брадић.

Уочи „Филмских сусрета" градоначелник Ниша Милош Симоновић приредио је пријем за глумце и госте у Градској кући.

Генерални покровитељи „Филмских сусрета" су Министарство културе Србије и Скупштина града Ниша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара