Неофашистички гангстер Џејмс Бонд

Славни писац шпијунских романа Џон ле Каре, који је радио у британској обавештајној служби на врхунцу хладног рата, сматра да је агент 007 обични „неофашистички гангстер ван политичког контекста који би радио за сваког ко му обезбеди лепе жене и довољно мартинија".

Милионима обожавалаца широм света Џејмс Бонд је прва асоцијација на британског шпијуна.

Ипак, за славног писца шпијунских романа Џона ле Кареа, агент 007 је „неофашистички гангстер" који би се продао било којој земљи која би му омогућила довољно лепих жена и сувих мартинија.

У интервјуу из 1966. године, који је недавно поново откривен у архиви Би-Би-Сија, творац намерно негламурозног шпијуна Џорџа Смајлија, био је врло оштар када је говорио о углађеном агенту Ијана Флеминга.

„Не волим Бонда, нисам чак ни сигуран да је он шпијун. Мислим да је велика грешка уврстити приче о Бонду у шпијунску литературу", рекао је Ле Каре.

„Више ми личи на неку врсту међународног гангстера са дозволом за убијање. Он је човек потпуно ван политичког контеста. Бонда чак не интересује ни ко је председник САД или Совјетског Савеза."

Говорећи о том интервјуу, који ће на Би-Би-Сију бити емитован следеће недеље, Ле Каре је изјавио: „Данас бих био много блажи. Рекао бих да је то зато што су филмови о Бонду засенили књиге. Тада сам још био младић и био сам свестан да је моја књига 'Човек који се склонио у заветрину' била заснована на искуству, док су Флемингова дела плод фантазирања са безбедног одстојања".

„Али у самом корену идеје о Бонду постоји нешто неофашистичко и тотално материјалистичко. Онда је логично да би он радио за било коју земљу, под условом да су девојке подједнако лепе, а мартинији суви."

Писац Џон ле Каре, чије је право име Дејвид Корнвел, био је припадник британске обавештајне службе од 1959. до 1964. године на врхунцу хладног рата и радио је и за MI5 и MI6, али о томе није ни зуцнуо у поменутом интервјуу.

„Био сам под неком врстом заклетве и нисам смео да говорим о томе".

Флеминг је такође имао искуства из прве руке о свету шпијунаже јер је радио у поморској обавештајној служби током Другог светског рата, али су Бондове авантуре ипак биле далеко од реалности.

Упркос томе, утицај прича о тајном агенту 007 на јавност је био огроман, у толикој мери да су званичници MI6 били приморани да издају саопштење у којем су демантовали да се шпијуни у реалности понашају као Џејмс Бонд.

„Највећи мит и неистина је да неко има дозволу за убијање", рекли су тада представници MI6.

Бонд је после овог Ле Кареовог интервјуа постао холивудски херој, али је могуће да ће Џорџ Смајли ипак однети неку врсту победе.

Тренутно, снимање 23. филма из серијала о агенту 007 одложено је на неодређено време.

Насупрот томе, најављено је да се за 2012. годину спрема филмска адаптација Ле Кареовог романа о Смајлију „Дечко, дама, краљ, шпијун".

Тај филм ће имати импресивну глумачку екипу јер ће се у главној улози појавити Гари Олдман, а поред њега требало би да глуме и Колин Фирт, Рејф Фајнс и Мајкл Фасбендер.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара